Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Vi tränar läsförståelse

Gaddenskolan, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 30 augusti 2022

Läsförståelse är förmågan att tolka och besvara läst text. Läsförståelse kräver övning. Man behöver vara aktiv när man läser. Att läsa med god förståelse innebär att läsa på, mellan och bortom raderna. Du bygger till stor del ditt ordförråd när du läser. När du bygger upp ditt ordförråd förstår du bättre vad du läser och läser du mycket får du ett större ordförråd. Språkförståelse behöver du för att kunna färstå och tolka information omkring dig - hemma, i skolan, på jobbet, i livet - för att hänga med helt enkelt. När du förstår mer omkring dig så kan du också påverka mer - i litet och stort. Du kommer att få möta olika slags texter (texttyper). När vi läser och bearbetar texterna kommer du att få fundera kring, samtala om och reflektera kring det lästa på olika sätt, enskilt, i grupp och i helklass.

 

Ett antal övningar/uppgifter kopplas till denna planering, t.ex. de bokredovisningar du gör efter att du läst klart dina bänkböcker.

Du kommer att få information av mig om uppgifterna och hur vi arbetar med dem.

Tanken är att du gör dessa uppgifter under åk 4. Några uppgifter gör alla samtidigt, några uppgifter gör ni i egen takt, vid olika tidpunkter.

Med önskningar om fina lässtunder.

Eva


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud samt texter i digitala miljöer. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läsförståelseuppgifter
Solhjärtats hemlighet, läsförståelse, gemensam läsning
läsförståelse mellan raderna häfte 2
läsförståelse - mellan raderna häfte 1 - texter med läsföståelsefrågor
Bokredovisning bänkbok
Läsa för Eva
Borgvattnet- läsförståelse

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback