Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Företag i Mantorp

Skapad 2019-08-27 19:59 i Vifolkaskolan F-6 Mjölby
Under tre veckor ska du tillsammans med en kompis ta reda på fakta om ett företag som finns i Mantorp. Vilket företag det blir avgörs genom lottning. Innan vi gör lottningen gör vi tillsammans en koll på vilka företag vi känner till. Vi letar på internet för att se om företagen finns och gör en lista på 15-16 företag från skilda branscher. Du kommer att få träna på att söka på internet för att hitta fakta om företaget. Du kommer att få träna dig i att vara källkritisk - är källan tillförlitlig? VI använder de källkritiska frågorna NÄR, VAD, VEM, HUR, VARFÖR. Du kommer att få träna dig i att skriva e-post till företaget för att få svar. I vissa fall kanske du behöver besöka företaget. Du kommer att få träna dig på att hitta och läsa av en karta där företaget ligger. Du kommer att redovisa dina fakta och bilder på att papperscollage.
Grundskola 2 – 3 Svenska SO (år 1-3)
Mantorp är inte bara en bostadsort. Här finns faktiskt också många företag. Faktiskt så många som cirka 500 st! En del är små enmansföretag, andra större med flera anställda. Under det här arbetet ska vi undersöka några av dem lite närmare.

Innehåll

Under tre veckor ska du tillsammans med en kompis ta reda på fakta om ett företag som finns i Mantorp. Vilket företag det blir avgörs genom lottning. Innan vi gör lottningen gör vi tillsammans en koll på vilka företag vi känner till. Vi letar på internet för att se om företagen finns och gör en lista på 15-16 företag från skilda branscher.

 

Du kommer att få träna på att söka på internet för att hitta fakta om företaget. 

Du kommer att få träna dig i att vara källkritisk - är källan tillförlitlig? VI använder de källkritiska frågorna NÄR, VAD, VEM, HUR, VARFÖR.

Du kommer att få träna dig i att skriva e-post till företaget för att få svar. I vissa fall kanske du behöver besöka företaget.

Du kommer att få träna dig på att hitta och läsa av en karta där företaget ligger.  

Du kommer att redovisa dina fakta och bilder på att papperscollage.

 

Bedömning

Du kommer att bedömas i slutet av arbetsområdet genom att du muntligt berättar för några klasskamrater och din lärare om ditt företag.

Din förmåga att kunna söka och vara källkritisk kommer att observeras under arbetets gång. I slutet av arbetet ska du kunna ge exempel på hur man söker efter kontaktuppgifter till ett företag samt hur man får reda på vad företaget gör/säljer.

Uppgifter

 • Företag i Mantorp

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet,
  SO
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  1-3
 • Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet.
  Sv  1-3
 • Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet.
  Sv  1-3
 • Yrken och verksamheter i närområdet.
  SO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.
  Sv   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: