Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

3

Företag i Mantorp

Vifolkaskolan F-6, Mjölby · Senast uppdaterad: 29 januari 2024

Mantorp är inte bara en bostadsort. Här finns faktiskt också många företag. Faktiskt så många som cirka 500 st! En del är små enmansföretag, andra större med flera anställda. Under det här arbetet som startar vecka 5 ska vi undersöka några av dem lite närmare. Allt redovisas på affischer som ska vara klara senast vecka 10.

Under några veckor ska du tillsammans med en kompis ta reda på fakta om ett företag som finns i Mantorp. Vilket företag det blir avgörs genom önskemål och lottning. Innan vi gör lottningen gör vi tillsammans en koll på vilka företag vi känner till. Vi letar på internet för att se om företagen finns och gör en lista på 15-16 företag från skilda branscher.

 

Du kommer att få träna på att söka på internet för att hitta fakta om företaget. 

Du kommer att få träna dig i att vara källkritisk - är källan tillförlitlig? VI använder de källkritiska frågorna NÄR, VAD, VEM, HUR, VARFÖR.

Du kommer att få träna dig i att skriva e-post till företaget för att få svar. I vissa fall kanske du behöver besöka företaget.

Du kommer att få träna dig på att hitta och läsa av en karta där företaget ligger.  

Du kommer att redovisa dina fakta och bilder på att papperscollage.

 

Bedömning

Du kommer att bedömas i slutet av arbetsområdet genom att du muntligt berättar för några klasskamrater och din lärare om ditt företag.

Din förmåga att kunna söka och vara källkritisk kommer att observeras under arbetets gång. I slutet av arbetet ska du kunna ge exempel på hur man söker efter kontaktuppgifter till ett företag samt hur man får reda på vad företaget gör/säljer.


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande. Föremål, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Texter som kombinerar ord och bild samt texter i digitala miljöer för barn.

Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt i söktjänster på internet.

Yrken och verksamheter i närområdet.

Metoder för att söka information, till exempel textläsning, intervjuer och observationer. Samtal om olika källors användbarhet och tillförlitlighet.

Jordgloben, analoga och digitala kartor samt storleksrelationer och väderstreck.

Mentala kartor, till exempel över närområdet, skolvägar eller andra platser som är betydelsefulla för eleven.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback