👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med GOTD är att ta till vara, väcka och underhålla elevernas nyfikenhet och lust att lära.
”Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former.” – LGR11
Under läsåret ska vi:
Ta del av olika mikrolektioner inom flera av skolans ämnen. Lektionerna kommer att behandla till exempel historiska personer vilka haft betydelse för samtid och nutid. Händelser som påverkat och påverkar oss, platser i världen och olika kända och mindre kända saker i vår vardag. Alla dessa ämnen kan kopplas till det centrala innehållet i respektive kursplan.
Se centralt innehåll nedan.
Målet är att eleverna ska ha goda förutsättningar att utveckla även de övriga förmågorna utifrån den kunskap de får under mikrolektionerna:
Inför varje mikrolektion får eleverna en ledtråd som kan hjälpa dem att lista ut kommande GOTD.
Läraren berättar, med stöd av bilder och text, om ett ämne (en ”grej”), eller så tittar vi på en kort film. Eleverna lyssnar och i slutet av presentationen kommer en sammanfattning av det presentationen handlat om. Sedan tar vi gemensamt ut stödord om grejen. Eleverna ska sedan skriva en egen faktatext utifrån stödorden. De skriver detta i deras GOTD-bok. Läraren läser faktatexten och skriver en kommentar om vad som var bra samt vad eleven bör tänka på till nästa text. Så småningom ska eleverna få läsa och kommentera sina klasskompisars texter.
Elevernas GOTD-bok och deras texter och utveckling. Eleverna kan själva se sin progression i handstil, stavning och hur de skriver en faktatext. Deras förmåga att ta ut stödord och få med relevant och viktig information.