Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Europa

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 7 oktober 2022

Vi undersöker hur det är att leva i olika europeiska länder, vad människor jobbar med och vart folk i Europa brukar semestra. Vi bekantar oss med varför länderna samarbetar i EU, hur handeln fungerar och vad Europas länder gör för att skapa en hållbar utveckling.

Kursplan i ämnet

Ur syftet:

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om vilka mänskliga verksamheter, och av naturen framkallade processer, som påverkar jordytans former och mönster.


Genom undervisningen ska eleverna utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer .Undervisningen ska även ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden och att presentera resultaten med hjälp av geografiska begrepp.

Undervisningen ska också medverka till att eleverna utvecklar kunskaper om hur vi kan påverka framtiden i riktning mot en mer acceptabel levnadsmiljö för alla.

Ur centrala innehållet:

Konkretiserade mål

Efter avslutat arbetsområde ska du ha kunskap om:
 
* var Europas länder, huvudstäder samt viktiga hav, sjöar och bergskedjor finns.

* vilka naturresurser som finns i Europa och vad de används till.
* Europas klimatzoner samt olika faktorer som påverkar klimatet.

* hur klimat, natur och livsmiljö påverkar var och hur människor bor och lever.
* hur vårt levnadssätt kan påverka miljön.

* att använda olika källor, såsom kartor, tabeller och diagram för att analysera frågor. 
* använda geografiska begrepp i samtal och skrift.

Arbetssätt och undervisning

Vi läser tillsammans i Upptäck Europa om Europas olika delar. Vi diskuterar innehållet och arbetar med instuderingsfrågor.

Dessutom tränar vi både enskilt och tillsammans på att analysera och undersöka frågor kring länderna, väder och klimat genom att använda olika kartor, tabeller och diagram som utgångspunkt.

Vi ser också film om länderna som ingår i Europas olika delar. Du ska dessutom få ta reda på fakta om länder I Europa. I det arbetet använder du dig av olika källor som faktaböcker, atlas, filmer och Internet. 

Visa vad du lärt dig

Prov efter avslutat arbetsområde.

Bedömning

Bedömning av visade kunskaper redovisas i unikum under ämnet Geografi och fliken kunskaper.

Tid

Arbetet beräknas pågå från v 41 till och med vecka 45.


Läroplanskopplingar

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback