Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

NO åk1" Fast eller flytande"

Skapad 2019-08-29 18:25 i Hässelbygårdsskolan Stockholm Grundskolor
Fast eller flytande - NTA
Grundskola 1 – 3 NO (år 1-3) Svenska
Genom de femton olika uppdrag som finns i NTA-lådan "Fast eller flytande" kommer vi att observera och undersöka vad som flyter och vad som sjunker samt att fördjupa oss i ämnenas olika egenskaper.

Innehåll

Under resten av höstterninen kommer vi att arbeta med NTA-lådan "Fast eller flytande", där vi genom olika experiment och undersökningar kommer att diskutera och samarbeta kring olika ämnes egenskaper. Genom att arbeta med detta kommer du som elev att ha möjlighet att lära dig mer om olika ämnen, deras egenskaper samt att arbeta med olika experiment i grupp.

 Konkreta mål

I arbetet med "Fast eller flytande" ska du som elev ha möjlighet att utveckla din förmåga att:

-ställa hypoteser.

-prata om de olika experiment vi arbetar med tillsammans med de i din grupp men också tillsammans med de andra grupperna, prata om vilka olika resultat ni kommit fram till.
- kunna förstå en instruktion.
- kunna dela upp olika föremål i olika grupper, som t.ex. lika/olika, kan rulla/kan staplas, flyter/sjunker.
- kunna dokumentera med hjälp av bild och ord.

 Undervisning - hur kommer vi att arbeta?

För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här ska vi på lektionerna göra olika experiment, där du tillsammans med din grupp får prova dig fram till olika resultat. Vi kommer också att prata i gruppen om vilka resultat vi fått fram och varför vi ibland fått olika resultat. För att kunna komma ihåg alla olika experiment och resultat kommer vi att dokumentera på olika sätt.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
  Sv  1-3
 • Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
  NO  1-3
 • Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
  NO  1-3
 • Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.
  NO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven beskriver vad några olika föremål är tillverkade av för material och hur de kan sorteras.
  NO   3
 • Eleven kan sortera några föremål utifrån olika egenskaper samt separerar lösningar och blandningar med enkla metoder.
  NO   3
 • Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.
  NO   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: