Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Liv i utveckling & utan grönt inget liv

Norrtullskolan åk 7-9, Söderhamn · Senast uppdaterad: 29 augusti 2019

Än så länge vet vi bara om att det finns liv på planeten Jorden men finns det liv på andra planeter? Vad är egentligen liv och hur tror du att det har utvecklats och kommer att utvecklas i framtiden?

 

Vad ska vi lära oss:  

I detta arbetsområde kommer du att få lära dig om hur livet uppstod på jorden.  I detta så ingår även att lära sig vad som kännetecknar en levande varelse, fakta om Carl von Linné och Charles Darwin, hur fotosyntes och förbränning går till, fakta om fröväxter och sporväxter mm. Du kommer att få lyssna på föreläsningar, se på filmer, läsa i böcker och svara på frågor, arbeta med ett laborationer samt lära dig hur ett mikroskop fungerar.  

Hur kommer du att bli bedömd:

Ditt arbete kommer att bedömas genom ditt sätt att

  • Söka information i grundboken/lightboken och skapa texter
  • Skriftlig och muntlig kommunikation i häftet
  • Delta i laborationer och hur du använder dig av utrustningen samt ditt sätt att dokumentera med ord, bild och tabell
  • Ta del av innehållet i Sensavis
  • Arbeta med begreppen som tillhör detta område
  • Aktivt delta i Kahoot, studi.se kring Liv i utveckling & utan grönt inget liv, skärmkorsord och tankekarta kring fotosyntes och förbränning
  • Eventuellt prov i slutet av området

 

Begrepp som du behöver förstå inom området för att kunna nå  de olika kunskapskraven:

Biologi, organism, DNA, klorofyll, fotosyntes, cellandning, ozon, cellmembran, cellkärna, artnamn, bastard, fossil, evolutionslära, mutation, biologisk mångfald, släktträd, fosterutveckling, domän, eukaryot, hypotes, fauna, flora, zoologi, botanik, bioteknik, myter, pseudovetenskap, glukos, klorofyll, klyvöppning, kolhydrat, stärkelse, cellulosa, mineralämne, gödsel, kemisk energi, kolförening, kretslopp, sexuell förökning,växtplankton, sporväxt, mossa, våtmark, torv, sporkapsel, kärlväxt, ormbunksväxt, sporgömme, förgrodd, kärl, bladnerv, pistill, ståndare, pollenkorn, nektar, hjärtblad ,mycel, sporkropp, parasit, ticka, nedbrytare, symbios, mykorrhiza, knoppning, lav.

Kom ihåg att flera av dessa begrepp kan du redan sedan tidigare årskurser och att vi kommer att träna dess under lektionstid på olika sätt.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Liv i utveckling & utan grönt inget liv
Uppgifter
Begrepp Kapitel 1 & 2
Arbetshäfte Liv i utveckling & utan grönt inget liv

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback