Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria åk 8

Skapad 2019-08-30 08:38 i Vågbroskolan åk 4-9 Söderhamn
Arbetsområde om språkhistoria och dialekter.
Grundskola 8 Svenska
Det svenska språket är levande och dynamiskt. Språk förändras över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling och vad som påverkar språket idag. Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas. Vi kommer också att läsa om olika svenska dialekter och hur de påverkar vårt språkbruk.

Innehåll

Övergripande mål

 • Syftet med undervisningen är att du får en inblick i svenska språkets historia och dialekter.
 • Du får också veta hur svenskan har utvecklats genom lånord från olika språk och vilka faktorer som påverkar i nutid.

Centralt innehåll Lgr 11

 

Undervisningen

Du kommer att få ta del av genomgångar, se filmer och läsa om det svenska språkets utveckling och olika dialekter i Sverige.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Nya ord i språket, till exempel lånord.
  Sv  7-9
 • Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
  Sv  7-9
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Språkhistoria

E-nivå
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
C-nivå
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
A-nivå
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: