Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

8 - 9

Etik och moral, v 17-20/20

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 11 maj 2020

Under några veckor kommer vi att resonera om etiska frågor t ex är det rätt eller fel att stjäla mat till hungriga barn? Vem ska ha den sista respiratorn? För att kunna ta ställning lär vi oss att arbeta med några etiska modeller.

Från Lgr11

Syfte

Genom undervisningen i religionskunskap ska eleverna ges tillfälle att utveckla sin förmåga att

- resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller.

Centralt innehåll

Etik

- Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.

 - Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdeetik

. - Etiska begrepp som kan kopplas till frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, till exempel frihet och ansvar

Så här arbetar vi

Vi resonerar och analyserar olika dilemmafrågor. Genom att arbeta med häftena "Etik och moral, rätt och fel, etiska modeller, ev titta på någon film och studera vad som står i tidningen, lär vi oss att resonera och argumentera kring etiska modeller.

Examination

Examination kommer att ske i form av ett skriftligt prov, där eleven utifrån ett urval av bilder formulerar ett dilemma (frågeställning) och som han/hon därefter har en etisk diskussion kring med hjälp av etiska modeller, egna och andras argument. Resonerar och argumenterar.

Kunskapskrav

E Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

C Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

A Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Bedömningsstöd, Etik och moral

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback