Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Veckoreflektion Lillåns intraprenad Smörblomman

Skapad 2019-09-02 10:30 i Klockarängen Örebro
Kompistema
Förskola
Vi kommer att arbeta med de tio kompisböckerna om kanin och igelkott, de handlar om empati och socialt samspel. Böckerna tar även upp situationer som kan uppstå på förskolan eller hemma. Specifikt kommer vi arbeta med att barnen ska känna trygghet med oss pedagoger och sina kamrater. Framförallt vill vi stärka barnens självkänsla och tron på sig själva!

Innehåll

 Projekt

Startaktivitet: 

Vi planerar att placera ut handdockorna Kanin och Igelkott i lekparken, med ett brev och information om hur vi ska ta hand om dom på Smörblomman🌼. Vi vill även fånga barnens intressen för skog och mark och uppmärksamma våra fyra årstider. Detta vill vi göra genom att ta med oss naturskatter som vi hittar till förskolan och utforska dessa vidare på vårt ljusbord, vi kommer att koppla dessa till temat och diverse små projekt. Vi vill också öka deras intresse för djur och natur. 

Bakgrund:

Innan sommaren började barnen prata om kaniner, så vi uppmärksammade detta och vi såg även harar/kaniner på vår förskolegård och på våra utflykter. Barnen fick en sommaruppgift att hålla utkik efter kaniner och gärna ta kort om de såg några. Vi har köpt in materialet Kanin och Igelkott med både böcker och handdockor som är kopplat till barnkonventionen. Vi vill att barnen ska känna trygghet och att de ska må bra både inuti och utanpå. Vi vill att barnen ska våga visa känslor och att vi kan lära oss att samtala om dessa. Vi vill utveckla barnens empatiska förmågor såsom att vara en bra kompis, samarbeta, visa hänsyn, hjälpas åt, lyssna på varandra och vara omtänksamma mot varandra. Detta arbetar vi med kontinuerligt eftersom dessa förmågor ständigt behöver utvecklas och bevaras.

Syfte:

Vårt syfte är att ta tillvara på barnens funderingar och nyfikenhet. Deras lust och glädje till att lära sig mer. Genom att koppla ihop böckerna och handdockorna vill vi att barnens nyfikenhet och lust att lära väcks. Genom att använda oss av handdockorna tror vi även att barnens fantasi och empati utvecklas.

 

 

Vad utmanar vi barnen i att utforska vidare? 

Vi utmanar barnen efter deras intressen och frågor som de visar intresse för men framförallt djur och natur och att vara en bra kompis.

Varför har vi gjort detta val?

Specifikt kommer vi arbeta med att barnen ska känna trygghet med oss pedagoger och sina kamrater. Framförallt vill vi stärka barnens självkänsla och tron på sig själva.

Vilket uttryckssätt använder vi för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för lärandet?

Vi kommer att arbeta med de tio kompisböckerna om kanin och igelkott, de handlar om empati och socialt samspel. Böckerna tar även upp situationer som kan uppstå på förskolan eller hemma. Genom att ha regelbundna "boksamtal" med barnen om händelser i böckerna hoppas vi kunna skapa ett klimat i gruppen där alla känner sig trygga och blir lyssnade på.

Uppgifter

 • Observationsprotokoll

 • Didaktiska val

 • Reflektionsstruktur

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: