Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Bild åk 6 ht 20- vt21

Stora Skedvi skola, Säter · Senast uppdaterad: 3 november 2020

Bild åk 6 läsårsplanering 2020-2021, höstterminen

Vi gör en kort repetition av konstens grunder där vi går igenom färglära och linjer, grundformer, hjälpformer som vi i pk 5 arbetat med djupare. 

Vi startar sedan terminen med uppgiften Engelsk konfekt, i detta arbete fortsätter vi arbeta med perspektiv och stilleben.  Eleverna arbetar med förstoring, ljus och skugga, med att skissa mjukt och flrsiktigt och med att blanda färger för att få till ett tredimensionellt objekt på ett platt papper. 

Därefter följer arbete med Månadens konstnär, Henri Matisse, där eleverna får arbeta med collage och cut outs. Vi lär oss om Matisse och hans konstnärskap och inspireras av hans bilder. Eleverna tränar här på att gestalta en idé med pappersbitar och övar även på sin finmotoriska förmåga genom användningen av en sax. 

När vi sedan går vidare är det fokus på bildanalys och logotyper. Vi pratar om hur vi påverkas av och kan påverkan andra med budksap i bilder. Vi pratar om reklam, kvinnor och män som porträtteras olika, om retuschering av bilder och eleverna tillverkar två logotyper vardera inspirerade av kända logotyper. Eleverna tränar också under detta prohjekt på att tala om och uttrycka tankar kring bilder och verk de möter. Här arbetar de med skiss, liksom med tusch eller vattenfärg.

Efter höstlovet möter vi en ny konstnär, som inpirerar oss i nästa projekt. Vi kommer arbeta med Banksy, oc heleverna kommer få arbeta med att redigera sin egen bild i dator för att ta fram en bild som de sedan kan göra om till en stencil och trycka på ett eller annat sätt. Även här arbetar vi lite i collagestil och kombinerar flera metoder med varandra. 

Om tid finns i slutet av höstterminen arbetar vi med projekt Monster i lera, foto och IMovie. Tanken är här att eleverna skall få skulptera en lerfigur som de sedan efter bränning skall måla med akrylfärger. Figuren skall de sedan placera i utemiljön på skolan och fota ur olika perspektiv, (grod, fågelperpektiv, hel- halvbild mm), de komme räven skriva ett manus och skapa en stop motion film med figuren i Imovie. 

 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Matriser i planeringen
Bild åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback