Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Sagotema 7c ht -19

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 2 september 2019

Vi ska nu förflytta oss till fantasins fantastiska värld, där det omöjliga kan bli möjligt. Du kommer att få lära dig hur sagor är uppbyggda och läsa olika exempel på sagor, samt samtala om dem. Arbetsområdet avslutas med att du får skriva en egen saga.

Innehåll:

  • genomgångar 
  • träna på textläsning enskilt och i grupp, för att träna lässtrategier och på att visa sin läsförståelse skriftligt och muntligt
  • textanalys
  • skrivuppgift och träna på att ge kamratrespons

Material:

  • Läroboken "Spegla språket" s. 42-77 
  • Spegla språket - textsamling
  • Andra sagor 

Tidsplan:

Vi arbetar med temat från vecka 35 till ca v. 40. 

De första veckorna kommer bestå av genomgångar, textläsning (högläsning, egen läsning), läsförståelse och  samtal om det lästa. I slutet av arbetsområdet arbetar vi med skrivövningar, samt skrivprocessen, och du får skriva en egen saga. Du kommer få planera din saga i förväg, skriva din saga, träna på att ge kamratrespons. Det är viktigt att den instruktion som finns till sagan följs. Se nedan. 

Vi bestämmer tillsammans när skrivuppgiften ska vara färdig. 

 

Skrivuppgiften:

Nu är det dags för dig att skriva en egen fantasifylld saga. Tänk dig att din saga ska kunna ingå i en sagosamling för barn och ungdomar. Det är alltså mottagaren av din text.  Använd din kunskap om hur sagor är uppbyggda och försök att få din text att likna en saga så mycket som möjligt. Låt din fantasi flöda och försök att beskriva både personer och platser så levande som möjligt.

Tänk på att vara noga med att få tid till respons och bearbetning av din text.

Din saga får vara på max 3 sidor i google dokument. 

 

Användbara sidor i Spegla språket: s. 76-77.

 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att skriva olika texter som i det här området är en saga. Se matrisen nedan. 



Lycka till!


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Sagotema - skrivuppgiften
Uppgifter
Saga

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback