Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SO -Identitet år 7

Skapad 2019-09-02 15:57 i Rävlanda skola Härryda
I temat identitet kommer vi att prata om ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, tex av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning. Vi kommer också att prata om hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utefter sociala och etiska aspekter.
Grundskola 7 Samhällskunskap
Vi pratar om frågor kring identitet och hur man vet vad man har för identitet. Hur formar samhället vår identitet? Hur uttrycker vi identitet? Vad är egentligen mobbning och hur kan man motverka det?

Innehåll

Ungdomars identitet.

Vecka 35 till 37:

Vi introducerar ämnet och det nya digitala verktyget Digilär

Periodens kunskapsmål:

» Ha kännedom om hur man skapar en identitet.

» Ha kännedom om vad som styr vårt beteende.

» Ha kännedom om tex kläders och utseendets betydelse vid vårt identitetsskapande.

» Ha kännedom om begrepp som exempelvis: umgås, identitet, beteende, tillgodosedda, relation, personlighetsutveckling, passion, arktisk, förhistorisk, extrem, markera, signalera, styrka, kollektiv.

 

Måndagen den 9 september ska klassen gå på skolbio och se filmen "The miseducation of Cameron Post" som handlar om en flickas sökande efter sin identitet. På fredagen samma vecka kommer filmpedagogerna till klassen för ett uppföljningsamtal.

 

Momenten bedöms utifrån delaktighet på lektioner samt utifrån inlämnade instuderings- och fördjupningsfrågor.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
  Sh  7-9
 • Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
  Sh  7-9
 • Kunskapskrav
 • I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sh  E 9
 • Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.
  Sh  E 9
 • Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Sh  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: