Skolbanken – inspiration och utveckling frĂ„n hela landet

SprĂ„k med Alfa-Beta 🧡

Skapad 2019-09-03 04:27 i Myran Dibber Sverige AB
VAD ska vi göra, VARFÖR ska vi göra det och HUR ska vi göra det.
Förskola
Vi arbetar stÀndigt med barnens sprÄkutveckling. Barnen anvÀnder sig oftast av andra sprÄk Àn svenskan och kan kommunicera pÄ olika sÀtt och för att frÀmja barnens sprÄk och kommunikationsförmÄga erbjuder vi barnen olika uttrycksformer genom olika aktiviteter tillsammans med LÀrvÀnnen Alfa-Beta.

InnehÄll

BAKGRUND

SprĂ„ket genomsyrar hela vĂ„r verksamhet och Ă€r ett arbetsomrĂ„de som vi arbetar med kontunierligt pĂ„ olika sĂ€tt.  

Vi har pĂ„ olika sĂ€tt arbetat med nilbilder samt stödtecken under en lĂ„ng period dĂ€r vi upptĂ€ckt att det varit till stor hjĂ€lp för oss alla att koppla ord med bl.a objekt, olika föremĂ„l att det blir enklare för inlĂ€rningsprocessen med hjĂ€lp av dessa redskap. 

MÅL

‱Att gemenskapen i barngruppen stĂ€rks samt att kommunikationen mellan barnen ska öka.

‱Ett större ordförrĂ„d och ett mer utvecklat tal.

‱Vi vill att barnen ska lĂ€ra sig att kommunicera samt kunna göra sig förstĂ„dda. 

‱Barnen kan anvĂ€nda sprĂ„ket  som tankeverktyg i vardagen.

 

METOD - GENOMFÖRANDE

Alla pedagoger ansvarar för att tillsammans skapa inspirerande , stimulerande sprĂ„klĂ€rande miljöer. Barnen har olika uttrycksformer och har rĂ€tt till kommunikation pĂ„ olika sĂ€tt

Vi erbjuder:

‱Olika uttrycksformer sĂ„ som, bilder, dans, musik, rörelse, film, böcker i olika genrer osv.

‱Vi pedagoger anvĂ€nder ett medvetet, rikt sprĂ„k med barnen dĂ„ vi benĂ€mner saker, förklarar tydligt det som sker/ska ske.

‱Vi anvĂ€nder kroppssprĂ„ket, stödtecken och tydliggör hĂ€ndelser med hjĂ€lp av bilder (nilbilder) 

‱Vi har samlingar dagligen dĂ€r syfte varieras beroende pĂ„ Ă€mne. En mötesplats dĂ€r vi med barnen Ă€r delaktiga och aktiva med fokus pĂ„ sprĂ„k och kommunikation.

‱Vi arbetar i mindre grupper och stationsvis för att barnen fĂ„r arbeta i lugn och ro, lĂ€ra kĂ€nna varandra och utveckla sin kommunikativförmĂ„ga. Lek Ă€r centralt i vĂ„r verksamhet för att frĂ€mja barnens sprĂ„k och kunskapsförmĂ„ga.

All dessa aktiviteter krĂ€ver en medvetenhet kring sprĂ„ket och det Ă€r viktigt att sprĂ„ket genomsyrar hela verksamheten men det Ă€r ocksĂ„ viktigt med att sprĂ„kaktiviteter Ă€r anpassade efter barnens sprĂ„k och kunskapsnivĂ„er och att alla barn fĂ„r samma möjligheter oavsett etnisk bakgrund,  kön, funktionshinder m.m. 

 

DOKUMENTATION

 Vi alla pedagoger ansvarar och dokumenterar barnens utveckling och lĂ€rande med hjĂ€lp av olika metoder sĂ„ som video, foto, samtal och diskussioner, reflektioner observationer, samlingar, blogg, lĂ€rlogg

 

Uppföljning och utvÀrdering

UtvÀrdering kommer att ske genom samtal och reflektion i arbetslaget under hela perioden. Samtidigt kommer vi utvÀrdera utifrÄn nÄgra frÄgestÀllningar:

Hur fungerar barngruppen?

Vad har vi sett ?

kommer alla till tals?

Har barnen ökat sitt ordförrrÄd?

Hur kan vi utmana barnen för att gÄ vidare i utvecklingen?

Kopplingar till lÀroplanen

  • ett nyanserat talsprĂ„k och ordförrĂ„d samt förmĂ„ga att leka med ord, berĂ€tta, uttrycka tankar, stĂ€lla frĂ„gor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
  • skapa förutsĂ€ttningar för barnen att utveckla sin förmĂ„ga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idĂ©er och tankar med hjĂ€lp av olika uttrycksformer, sĂ„vĂ€l med som utan digitala verktyg,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback pÄ det hÀr materialet genom att skriva en kommentar hÀr: