Skolbanken Logo
Skolbanken

Språk med Alfa-Beta 🧡

Myran, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 3 september 2019

Vi arbetar ständigt med barnens språkutveckling. Barnen använder sig oftast av andra språk än svenskan och kan kommunicera på olika sätt och för att främja barnens språk och kommunikationsförmåga erbjuder vi barnen olika uttrycksformer genom olika aktiviteter tillsammans med Lärvännen Alfa-Beta.

BAKGRUND

Språket genomsyrar hela vår verksamhet och är ett arbetsområde som vi arbetar med kontunierligt på olika sätt.  

Vi har på olika sätt arbetat med nilbilder samt stödtecken under en lång period där vi upptäckt att det varit till stor hjälp för oss alla att koppla ord med bl.a objekt, olika föremål att det blir enklare för inlärningsprocessen med hjälp av dessa redskap. 

MÅL

•Att gemenskapen i barngruppen stärks samt att kommunikationen mellan barnen ska öka.

•Ett större ordförråd och ett mer utvecklat tal.

•Vi vill att barnen ska lära sig att kommunicera samt kunna göra sig förstådda. 

•Barnen kan använda språket  som tankeverktyg i vardagen.

 

METOD - GENOMFÖRANDE

Alla pedagoger ansvarar för att tillsammans skapa inspirerande , stimulerande språklärande miljöer. Barnen har olika uttrycksformer och har rätt till kommunikation på olika sätt

Vi erbjuder:

•Olika uttrycksformer så som, bilder, dans, musik, rörelse, film, böcker i olika genrer osv.

•Vi pedagoger använder ett medvetet, rikt språk med barnen då vi benämner saker, förklarar tydligt det som sker/ska ske.

•Vi använder kroppsspråket, stödtecken och tydliggör händelser med hjälp av bilder (nilbilder) 

•Vi har samlingar dagligen där syfte varieras beroende på ämne. En mötesplats där vi med barnen är delaktiga och aktiva med fokus på språk och kommunikation.

•Vi arbetar i mindre grupper och stationsvis för att barnen får arbeta i lugn och ro, lära känna varandra och utveckla sin kommunikativförmåga. Lek är centralt i vår verksamhet för att främja barnens språk och kunskapsförmåga.

All dessa aktiviteter kräver en medvetenhet kring språket och det är viktigt att språket genomsyrar hela verksamheten men det är också viktigt med att språkaktiviteter är anpassade efter barnens språk och kunskapsnivåer och att alla barn får samma möjligheter oavsett etnisk bakgrund,  kön, funktionshinder m.m. 

 

DOKUMENTATION

 Vi alla pedagoger ansvarar och dokumenterar barnens utveckling och lärande med hjälp av olika metoder så som video, foto, samtal och diskussioner, reflektioner observationer, samlingar, blogg, lärlogg

 

Uppföljning och utvärdering

Utvärdering kommer att ske genom samtal och reflektion i arbetslaget under hela perioden. Samtidigt kommer vi utvärdera utifrån några frågeställningar:

Hur fungerar barngruppen?

Vad har vi sett ?

kommer alla till tals?

Har barnen ökat sitt ordförrråd?

Hur kan vi utmana barnen för att gå vidare i utvecklingen?


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback