Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

6

Ämnen runt omkring oss

Palmbladsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 3 september 2019

Allt som händer runt omkring dig är kemi! Marken du står på är fast, sval och stadig men under dina fötter flyter en glödande massa. I jordens mitt finns kärnan som är flera tusen grader varm. Det är så varmt att ämnena där är flytande medan jordskorpan är kall och hård. I jordskorpan finns massor av ämnen som vi människor vill ha. Vi använder dem till bilar, pengar, datorer, smycken och i maten.

 

Mål med arbetsområdet.

När vi arbetar med området är syftet att du ska utveckla din förmåga att...

  • Förstå och använda begrepp inom kemin.
  • Resonera kring frågor som handlar om ämnen och ämnens egenskaper.
  • Samtala och diskutera om kolets kretslopp
  • Analysera och se vår del och påverkan i kolets kretslopp.
  • Beskriva kemiska reaktioner vid t.ex. metallframställning.
  • Planera undersökningar.
  • Genomföra undersökningar
  • Dokumentera undersökningar.
  • Analysera och jämföra resultat i undersökningarna.

Innehåll

När du tränar dessa förmågor är förhoppningen att du ska öka dina kunskaper om...

  • Vad en atom och en molekyl är.
  • Vad ett grundämne är.
  • Vad en kemisk förening är.
  • Vad periodiska systemet är
  • Kolets kretslopp i naturen.
  • Vår del i kolets kretslopp.
  • Olika ämnen i berggrunden.
  • Hur man kan få fram metaller ur malmer.
  • Hur man planerar en undersökning, formulerar frågeställningar och ger förslag till förbättringar till undersökningen.

 

Hur utvecklar du dina förmågor?

Du har möjlighet att lära dig i området genom att:

- Lyssna och läsa texter

- Lära av att titta på filmer eller lyssna på ljudklipp

- Är aktiv på genomgångar och i klassdiskussioner

- För och följer resonemang i större och mindre grupp. Samtalar/ resonerar kring begreppen inom området.

- Svara på frågor, skriva sammanfattningar, texter och andra framställningar i området

 

Hur du får visa vad du kan:

Du har möjlighet att visa vad du kan genom:

  • bedömningstillfällen i lektioner med samtal, diskussioner, arbeten runt frågor som rör ämnet
  • skriftligt prov i slutet av området

 


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Äldre tiders beskrivningar av materiens uppbyggnad. Kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då utvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som efter någon bearbetning kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp.

I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då välutvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av kemins begrepp.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
Matris, Kemi åk 4-6
Uppgifter
Inför kemiprov

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback