Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt ht - 19

Skapad 2019-09-04 13:20 i Nolhagaskolan Alingsås
Alingsås kommunmall. Ändrad 160819.
Grundskola 7 – 8 Samhällskunskap
Varje dag begås det brott i samhället. Varför bryter människor mot lagen? Vilka olika typer av brott finns det? Vad är en lag? Vilka påföljder finns det? Vilka blir brottslingar och hur ska samhället hantera dem? Vi kommer också att ta upp vad som kännetecknar en rättsstat och vad som händer när lagarna inte följs. Vidare kommer vi att lära oss om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.

Innehåll

Arbetsområde:

Varje dag begås det brott i samhället. Varför bryter människor mot lagen? Vilka olika typer av brott finns det? Vad är en lag? Vilka påföljder finns det? Vilka blir brottslingar och hur ska samhället hantera dem? Vi kommer också att ta upp vad som kännetecknar en rättsstat och vad som händer när lagarna inte följs.

 Vidare kommer vi att lära oss om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. 

 

Konkreta mål:

Du ska förstå det svenska rättssystemet och vad är rättsstat är för något. Vidare kommer du att få lära dig om hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra.

Du förväntas förstå innebörden och betydelsen av de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen, och förstå hur de kränks i olika delar av världen.

Bedömning:

  • Jag kommer bedöma din förmåga att förstå skillnaden mellan lagar och regler genom en diskussionsövning om skolans ordningsregler.
  • Din begreppsförmåga inom arbetsområdet kommer att bedömas i ett duggatest.
  • Din förståelse kring de mänskliga rättigheterna och hur de kan kränkas bedöms i en skrivuppgift.
  • Din kunskaper om de svenska rättssystemet  kommer att bedömas i en muntligt paruppgift.

Undervisning:

  • Skrivna och oskrivna lagar och grundlagarna:

Vad är en regel? Vad är en lag? Vad är en norm?

Vi lär oss om vad skillnaden mellan en regel och lag är. Detta ska mynna ut i att ni ska komma med förslag till skolas ordningsregler

 

Från brott till straff.

Vi lär oss om olika brott och vilka dess påföljder kan bli genom att bland annat studera ett följa ett autentiskt brott  där en 15-årig tjej blir trakasserad på nätet. 

 

För att förstå innebörden  av de mänskliga rättigheter kommer du att få arbeta med ett kortspel om de mänskliga rättigheterna; muntlig diskussion i par och grupp som mynnar ut i en individuell skrivuppgift som lämnas in på Unikum.

 

Vi kommer att läsa lärobokstexter och ha genomgångar för att lära oss olika begrepp inom arbetsområdet. Vi kommer att läsa tidningsartiklar och se filmer för att koppla arbetsområdet till aktuella händelser. Ex "instagram-målet".

 

 

 

Uppgifter

  • De globala målen

  • Begreppstest på Dugga

  • Presentation om mänskliga rättigheter, de globala målen och barnkonventionen

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: