Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Slöjd

·

Årskurs:

5

Vimplar-symaskinsrepetition

Östermalmsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 4 september 2019

Vi kommer att sy vimplar med Europas flaggor. Syftet med uppgiften: Vi ska repetera symaskinens funktioner och lära oss en ny teknik, applikation. Samtidigt lär vi oss Europas länder och deras flaggor. Vimplarna använder vi att göra det snyggt i klassrummet!

Vad ska vi arbeta med?

Vi repeterar det vi lärde oss i åk 4: Klippa i tyg, använda mallar och mönster, att sy på symaskinen. Vi fortsätter att träna på att planera, skissa och utvärdera.

Hur ska vi arbeta?

Undervisning:

Vi tränar på att läsa tillsammans och använda skriftliga instruktioner, läraren kommer att visa varje moment och sedan arbetar ni med lektionsuppgiften.

Arbetsformer: Du tränar på att skissa och planera hur din vimpel ska se ut. Du tränar på att följa en enkel arbetsbeskrivning och muntliga instruktioner. Du tränar på att använda en mall. Du tränar på att hantera symaskinen, lämpliga redskap och verktyg.

Du tränar på att ta ansvar för och färdigställa ditt arbete. Du får handledning under arbetets gång. Du skriver en utförlig utvärdering när arbetet är klart och lägger in en bild av din färdiga vimpel.

 Hur ska du visa att du lärt dig?

  • Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. -Varje elev har rätt att i skolan få utvecklas och känna växandets glädje och få erfara den tillfredsställelse som det ger att göra framsteg och övervinna svårigheter.

I arbetsområdet ska du få möjlighet att utveckla följande kunskaper och förmågor:

Formgivning, hantverksskicklighet, att använda slöjdens arbetsprocess, berätta om din vimpel och om hur du gjort, berätta om de val du gjort, berätta om vad du lärt dig.

Under arbetets gång får du formativ bedömning. Du visar ditt färdiga arbete tillsammans med din slöjdplanering, skiss och utvärdering.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris i textilslöjd år 4
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback