👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djungeldjur och mönster Höst-17

Skapad 2011-10-02 19:44 i Smedingeskolan Söder Kungsbacka Förskola & Grundskola
Vi målar med pastellkritor på svart papper. Djungeldjur och mönster med starka kontraster. Mixa djur med olika mönster på samma bild och måla mer abstrakt om det är möjligt.
Grundskola 6 Bild
Vi målar med pastellkritor på svart papper. Vi målar djungeldjur och mönster med starka kontraster. Mixa djur med olika mönster på samma bild och måla mer abstrakt om det är möjligt och känns kul.

Innehåll

Syfte

I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt.

För att kunna arbeta problemlösande och undersökande är det bra att få prova några alternativa metoder för att avbilda, vilket också breddar sättet att se på olika typer av bilder.

Eleverna får också ökad inblick i hur bilder/mönster används för att dekorera ex kläder osv.

Centralt innehåll

För att utvecklas sitt sätt att se och gestalta är det bra att variera arbetssätt. Ofta arbetar vi på vitt papper, är noga med att skissa först för att få med alla detaljer och planera kompositionen. Vi börjar då med linjer som bildar fält som färgläggs. Nu vänder vi på det och målar direkt med färg på svart botten och fokuserar då på fält former och mönster.

Eleverna övar på att avbilda mer utifrån målet att hitta roliga former och färger än att det ska bli likt, 'även om att avbilda också är en del i uppgiften. 

Eleverna får också välja på olika format som små och stora, liggande eller stående osv. 

Eleverna ser också på olika djur och vi diskuterar vilka djur som kommer varifrån och varför de har så många mönster och färger på sig. 

Lektionsinnehåll

Måla av utifrån förlagor av olika vilda djur med mycket mönster. Arbeta på svart papper med pastellkritor. Måla helst utan att teckna för mycket. Spara gärna det svarta som en kontur. Välj format, liggande, stående fyrkantigt. Välj ut en del av en bild, fokus på mönster, dvs färg och former. Kombinera olika bilder. Arbeta med hela bilden. Hur väver du ihop motiv och bakgrund?

Hitta på ett eget mönster utifrån dina bilder som du kan använda i något annat sammanhang. T ex på ett klädesplagg på en tapet eller i en logga.

Bedömning

Vi ser på arbetsprocessen, kreativitet, självständigt arbetssätt och förmåga att använda sig av de metoder som vi övar på i uppgiften. Vi ser på resultatet och bedömer olika kvaliteter i komposition, färgval, kreativt förhållningssätt och uttryck.

Uppgifter

 • Djungeldjur

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6