Skolbanken Logo
Skolbanken

Introduktion av lärmiljöer med ny barngrupp

Solängen förskola, Kungälv · Senast uppdaterad: 6 september 2019

Våra lärmiljöer är nya för barnen och de behöver en tydlig introduktion i varje miljö. Pedagoger som är aktiva i introduktionen, stöttar och vägleder, uppmuntrar till lek och främjar socialtsamspel.

Att lära sig leka! 

Vår barngrupp behöver stöttande, uppmuntrande och medutforskande pedagoger. När vi introducerar dem för våra nya lärmiljöer behöver vi göra det i samspel med barnen och deras intressen. Pedagoger finns där för att uppmuntra och stötta i det sociala samspelet, för att tydliggöra lekens osynliga regler och för att utforska det nya materialet tillsammans med barnen.

Pedagoger behöver skapa trygghet i gruppen och främja tillväxten av en grupp, där vi stöttar, uppmuntrar, ser och hjälper varandra. Detta gör vi genom att finnas på golvet tillsammans med barnen och genom att aktivt samtala om det vi gör och det vi utforskar. Vi ställer öppna frågor, är tillåtande och bemöter alla på ett positivt sätt.

Vi har planerat att introducera miljöerna i en takt som anpassas efter den barngrupp vi har och för att ge dem möjlighet att fördjupa sitt/sina intressen samtidigt som vi kan följa och dokumentera dem i deras utveckling.

  • utvärdering av introduktionen gör vi senare under hösten, dock senast under november, då vi tror att vi har hunnit samla tillräcklig dokumentation för att kunna utvärdera.

Läroplanskopplingar

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

främja barnens förmåga att ta ansvar för sig själva och för samvaron i barngruppen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback