👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys - surrealismen

Skapad 2019-09-07 09:50 i Hässelbygårdsskolan Stockholm Grundskolor
Läsa, skriva och tala om bilder. Det här är målet: Du ska kunna tolka en historiskt bild Du ska kunna beskriva bilden utifrån följande Innehåll: T.ex tecken, symboler, linjer, föremål, människor, djur Uttryck: Hur olika innehåll, samspelar för att signalera något visst. Funktion: kan bilden fungera i andra sammanhang än det tänkta? Kvalitet:
Grundskola 8 Bild
Vi tittar på konstbilder med surrealistisk stil. Vi pratar och skriver - vi beskriver och tolkar. Ett samarbete med spanskan gör att ni även får möjlighet att skriva om bilderna på spanska.

Innehåll

 

 

Läsa, skriva och tala om bilder.

 

Det här är målet: Du ska kunna tolka en historiskt bild

 

Du ska kunna beskriva bilden utifrån följande

 

Innehåll: T.ex tecken, symboler, linjer, föremål, människor, djur

 

Uttryck: Hur olika innehåll, samspelar för att signalera något visst.

 

Funktion: kan bilden fungera i andra sammanhang än det tänkta?

 

Kvalitet:

 

Uppgifter

 • Bildanalys

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  E 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  E 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  C 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  C 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  A 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  A 9

Matriser

Bl
Bildanalys - surrealismen

Rubrik 1

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden. Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
A
välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
C
utvecklade och relativt väl på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
E
för då enkla och till viss del underbyggda resonemang på ett enkelt sätt med
Aspekt 1