Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Läsförståelse A

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 8 september 2019

Läsförståelse: Du ska träna på att bli en aktiv läsare genom att bli bättre på att använda dig av olika strategier för att förstå en text som du läser. Du kommer i ett häfte läsa olika texter med frågor till. Frågorna är indelade i tre nivåer. 1. Vad står det i texten? 2. Vad säger texten? 3. Fundera över texten? Du ska läsa texten och svara på frågorna individuellt.

Syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa. I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.

Mål

Du ska bli bättre på att

  • med förståelse läsa berättelser på egen hand
  • motivera dina svar och åsikter
  • se skillnader mellan olika texttyper



Bedömning

Jag kommer att titta på hur du besvarar de olika frågorna till texterna för att se att du verkligen förstått det du läser. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Matriser i planeringen
Svenska Kunskapskraven för åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback