Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Genteknik

Skapad 2019-09-08 21:18 i Stenbackeskolan Grundskolor
Genteknik är ett omdebatterat område av biologin. Eleven skall genom studierna ges möjlighet att använda kunskaper för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.
Grundskola 9 Teknik
Genteknik är ett omdebatterat område av biologin. Eleven skall genom studierna ges möjlighet att använda kunskaper för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet inom genteknik.

Innehåll

TEKNIK Genteknik

När: 20/8-13/9

Var: Rum 119

Hur: Teknik Direkt sid 213 ff samt Puls Biologi sid 340-353, samt onlineresurser. 

 

Varför: Genteknik är ett omdebatterat område av biologin. Eleven skall genom studierna ges möjlighet att använda kunskaper för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet. 

 

Centralt innehåll: Aktuella samhällsfrågor som rör biologin.

Centralt innehåll 2: Aktuella forskningsområden inom biologin, ex. Bioteknik. 

Centralt innehåll 3: Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi.

 

Kunskapskrav: Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Kunskapskrav 2: Eleven för underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar på åtgärder som kan bidra till hållbar utveckling. 

 

Kunskapskrav 3: Eleven kan ge exempel på och beskriva några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människans levnadsvillkor

 

Uppgifter

  • Varför är vissa människor skeptiska till genteknik?

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: