👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och moral - examination

Skapad 2019-09-09 08:29 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Du ställs inför ett moraliskt dilemma, bestäm hur du själv skulle göra i situationen. Analysera sedan ditt handlande utifrån de tre etiska modellerna

Innehåll

Du och din respektive väntar barn. Ni är lyckliga och längtar efter att få ert första barn. När ni går på det första ultraljudet under den 18:e gravidveckan och ni får se rörliga bilder på barnet i magen är lyckan total. Men en läkare tar med er in i ett annat rum och förklarar för er att barnet kommer att födas utan syn, hörsel och förmåga att tala. Barnet kommer också att lida av bland annat epilepsi 3 - 4 gånger om dagen med svåra smärtor och tung medicinering dygnet runt. Ett epilepsianfall går att jämföra med samma utmattning som om kroppen sprungit ett marathonlopp. Minst fyra personer kommer att arbeta runt ert barn om det föds, för resten av livet och sköta om kroppens naturliga funktioner (kiss och bajs) samt tvättning, näringsintag, medicinering och liknande.

 

Vad skulle du som blivande förälder göra i denna situation, abort eller behålla barnet? Hur resonerar du kring dessa olika beslut?

 

Vad skulle Pliktetiken säga om ditt handlande?

Vad skulle Konsekvensetiken säga om ditt handlande?

Vad skulle Sinnelagsetiken säga om ditt handlande?

 

 

Skriv uppgiften i Word-online och när du är färdig lämnar du in den här under uppgifter på unikum. Glöm inte bort att ju mer du visar att du kan de olika modellerna, desto högre resultat kommer du att få.

 

 

Behöver du repetera de olika etiska modellerna?

https://prezi.com/jlcew4kvfcje/pliktetik-konsekvensetik-sinnelagsetik/

Kolla på länken ovanför!

 

 

Uppgifter

  • Inlämningsuppgift Etik & Moral

Matriser

Re
Etik och moral - examination

Rubrik 1

F
E
C
A
Moraliska frågeställningar, värderingar, etiska begrepp & modeller
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.