Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F - 6

Rastverksamheten

Blackebergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 1 september 2022

Rasten är en av de sociala arenor som både kan hjälpa och störa elever genom skoldagen. Rasten är elevernas egen tid och vi behöver erbjuda dem meningsfulla aktiviteter och möjlighet till vila och återhämtning.

Vi kommer att arbeta med flera verksamheter under rasterna. Dels kommer vi, i mån av tillgång, ha utlåning av material och redskap för lek och rörelse som till exempel klubbor, bollar, hopprep, styltor, spadar mm. Dels kommer vi att erbjuda olika former av öppna aktiviteter där eleverna kan hoppa in och ut under rasterna. Vi vill på sikt även kunna erbjuda aktiviteter inomhus såsom pingis, biljard eller kortspel för både låg- och mellanstadiet. Den viktigaste funktionen för rastverksamheten är ändå den sociala verksamheten - att hjälpa eleverna hantera det sociala samspelet och att hantera de konflikter som kan uppstå på ett konstruktivt sätt.

Detta arbete kommer naturligtvis att genomföras av alla pedagoger som är ute med eleverna, men de ansvariga i rastvärdsgruppen kommer att vara drivande för verksamhetens utveckling. Rastvärdsgruppen kommer att ha mandat att utse rastvärdar under alla raster och från samtliga arbetslag. Rastvärdarna bör tilldelas olika roller. Dessa kan vara "uppsökare", "lots" "aktivitetseldare" "plåsteransvarig" eller "medlare".

Arbetet kommer att utvärderas löpande samt vid terminsslut. Vi kommer att titta på antalet konflikter som anmäls till Trygghetsgruppen samt prata med mentorer och fritidslärare om hur de upplever stämningarna i elevgrupperna. Vi kommer även att ha en löpande återkoppling till eleverna i de olika årskurserna om vilken typ av aktiviteter de vill ha under rasterna. Det långsiktiga målet är att eleverna ska få ett ökat inflytande över sin egen tid och kunna fylla rasterna med innehåll som är relevant för dem.


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet

tar avstånd från att människor utsätts för våld, förtryck, diskriminering och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa andra människor,

skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt

ta hänsyn till personliga behov av balans mellan aktivitet och vila

röra sig allsidigt i olika miljöer samt förstå vad som kan påverka hälsa och välbefinnande

Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt

Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.

Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.

Etnicitet, könsroller, kroppsideal och konsumtion samt kritisk granskning av hur dessa företeelser framställs i medier och populärkultur

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback