Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geometriska former - Blåbären

Skapad 2019-09-09 09:23 i Smultronstället Fristående förskolor
Förskola
Utforska geometriska former

Innehåll

Vi kommer att utforska de grundläggande geometriska formerna under hösten genom att lära känna figurerna Cilla Cirkel, Kaj Kvadrat, Rut Rektangel och Tim Triangel på ett lekfullt sätt.
Vi kommer att utgå ifrån olika sagor och sånger för att utveckla och stimulera barnens språk men även öka deras begreppsbildning inom matematikens värld. Vi kommer även att lära oss de olika formerna inom TAKK.

Vårt mål är att barnen ska känna igen och upptäcka formerna i det vardagliga livet.

 

Utvärdering:

Vi har under hela terminen följt Formkompisarna och på så vis introducerat de grundläggande geometriska formerna på ett lekfullt sätt. Vi har sjungit sånger, pratat om formernas utseenden och färg, läst formsagan och skapat de olika figurerna med olika material. När vi haft aktiviteterna så har vi suttit på en matta som varit uppdelad i de olika formerna vilket underlättade stort för barnens inlärning. Då fick vi även med olika känslor som formerna hade och pratade om dessa.

Barnen har visat ett stort intresse för detta tema, vilket de visat genom att återkommande hämta ner figurerna från väggen, sjunga om dem och prata om dem vid exempelvis måltidssituationer. Föräldrarna har även berättat att barnen pratar mycket om Formkompisarna hemma.

Barnen visade även att de lärt sig de olika formerna genom att peka ut dom på exempelvis sina kläder och olika leksaker.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
  Lpfö 18
 • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: