Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturkul

Skapad 2019-09-09 09:57 i Smultronstället Fristående förskolor
Förskola
Under hösten kommer Lingonen att under några veckor gå ut i naturen tillsammans.

Innehåll

Vi kommer att använda skogen och naturen som ett hjälpmedel till att lära, utforska och få förståelse för allt liv som finns i vår natur.

Barnen får också möjlighet att utveckla sin grovmotorik genom att klättra, hoppa och springa i naturen och det är ett viktigt led i deras utveckling.

Vi kommer bl a att utforska skogens och naturens växlingar under hösten. Tillsammans ska vi undersöka vad som händer med djuren och växterna när det blir kallare ute.

Under något tillfälle kommer vi också att prata om och förklara syftet med källsortering.

Vi ska också upptäcka naturens skiftningar och olika tillstånd på ett naturligt och lekfullt sätt.

Ibland kommer vi att plocka med oss material som vi sedan kommer att pyssla med eller använda på annat sätt på förskolan.

Utvärdering:

Under höstterminen har vi haft Naturkul på tisdagar. Vi började med att bestämma en plats i skogen där vi skulle vara.

Under tidig höst använde vi oss av material som vi plockade med oss i skogen för att sedan på onsdagen använda oss av i pyssel. Vi skapade bl a sländor, rönnbärshjärtan och ugglor av kottar. 

Varje tillfälle i skogen började vi med att äta frukt och lägga det som blev över av frukten i en sk. naturruta där vi kollade veckan efter vad som hade hänt med resterna. Barnen gissade på att det var olika djur som hade ätit upp skruttarna, bl.a. rävar, rådjur, kaniner, älgar och någon gissade på giraff och elefant.

Under ett tillfälle läste vi om hur alla djuren i skogen förberedde sig för den kommande vintern och hur de samlade mat och fixade sina bon för att ha någonstans att sova när det blir kallt.

Vi fick ett flertal uppdrag där vi bl a hade med oss tärning, samlade kottar eller pinnar som vi använde oss av i olika matteövningar.

För att få in lite mer rörelse utomhus gick vi tillsammans en promenad till stugområdet där vi fick medaljen " Gångpolaren".

Senare på hösten gick Lingonen tillsammans med Ida och Marie för att lämna skräp som de samlat under terminen där de arbetat med "Sopsamlarmonsterna". Vid det tillfället fick barnen även medaljen "Sopsamlarhjältarna 2019"

Vi har även låtit barnen få en stund vid varje tillfälle där de fått bygga på en koja eller leka någon lek tillsammans.

Barnen har uppskattat att gå ut i naturen varje vecka och det känns som att de har fått lära sig att respektera naturen mer och mer. De har också fått viss förståelse för källsortering och betydelsen om att värna om miljön.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: