Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Värdegrundsarbete på Nyckelpigan

Skapad 2019-09-09 10:50 i Äppelgårdens förskola Helsingborg
Förskola
Ramar och kramar

Innehåll

Att vara en "bra kompis" är en förmåga som vi på Nyckelpigan lägger stor vikt vid att utveckla. Barnen har tillsammans kommit överens om hur vi ska vara mot varandra samt hur vi ska ha det på vår förskola. Våra Hjärtestunder är en stund då vi sitter tillsammans och pratar om hur en  bra kompis ska vara, känslor, vad som är rätt och fel, att våga säga Nej och andra saker som barnen tycker är viktiga. Vi vill utveckla barnens empatiförmåga, hjälpsamhet, förmåga att på ett bra sätt kunna lösa konflikter, stärka självkänslan och få barn som lyssnar på varandra samt vågar stå emot och säga vad de tycker och tänker.

Med hjälp av lego spelar vi pedagoger upp en liten händelse/saga. Det kan vara något som hänt ute på gården, något barnen undrar över eller en saga som bygger på kunskap som är viktig för barnen att ha med sig i livet. Barnen får dela med sig av sina tankar och komma med lösningar på det som händer i sagan.

Vi arbetar även med olika värderings, samarbets och känsloövningar då barnen får möjlighet att utveckla sina kamratliga förmågor. Vi är också mycket noga med att uppmärksamma kamratligt beteende under dagen samt ge barnen positiv feedback och uppmuntran.  

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
    Lpfö 18
  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: