Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Sommarprat

Rödsleskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 10 september 2019

Syftet med arbetsområdet Sommarprataren är att eleverna ska träna på att skriva ett manus som bygger på personliga upplevelser och att sedan på ett underhållande sätt återberätta det i eget sommarprogram. Eleverna lyssnar och undersöker hur ett program är uppbyggt.

Syfte

Syftet med arbetsområdet Sommarprataren är att eleverna ska träna på att skriva ett manus som bygger på personliga upplevelser och att sedan på ett underhållande sätt återberätta det i eget sommarprogram.
Eleverna lyssnar och undersöker hur ett program är uppbyggt.
Därefter ska eleverna, genom arbete i responsgrupper, utveckla ett personligt skrivet manus om ett ämne som de själva valt. 

 

Slutuppgiften innebär att eleverna med hjälp av datorn ska spela in sitt sommarprogram. Talet ska ha en fungerande struktur med inledning, ett ämne som utvecklas och en avslutning. Målet med elevernas sommarprogram är att det ska fånga publiken och vara underhållande, och de ska anpassa sitt berättande efter detta.


Läroplanskopplingar

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Sommarprat
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback