Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tyska HT 2019/VT 2020 åk 6

Skapad 2019-09-09 20:53 i Västervångskolan F-9 Trelleborg
Grundskola F
Under läsåret jobbar vi med Der Sprung 1 som online bok.

Innehåll

Vi följer huvudkomponenterna i det centrala innehållet för moderna språk enligt läroplanen, som är lyssna, läsa, tala, skriva och samtala

 

Under första läsåret (år 6) övar vi i första hand ordförråd och uttal. Eleverna lär sig enkla dialoger som successivt utvecklas. De får lära sig att göra en enkel presentation, berätta lite om sig själv och få reda på något om den man talar med.

Ord som i första hand övas:

veckodagar, färger, månader, årstider, fritidsintressen, klassrummet och hemmet, klockan, mat kläder är några exempel.

 

För att binda ihop ord till korta meningar, övar vi de första verbböjningarna som är början till grundgrammatiken.

 

Eleverna lär sig också lite om de tysktalande länderna ex. viktiga städer, natur, högtider och seder.

 

Eleverna har tyska två gånger i veckan. För att ge ytterligare övning, så har eleverna “veckans meningar” i läxa till måndagar. De bör öva ord och text högt (till det flyter). Översätta med hjälp av glosor och öva glosorna även skriftligt. Repetera de grammatiska moment.

 

Matriser

Moderna Språk år 6

Kriterier

F
E
C
A
Hörförståelse
Att kunna förstå tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo.
Du förstår vanliga, enkla ord och fraser. Du visar din förståelse genom att i mycket enkel form kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. Du använder dig av någon strategi för lyssnande.
Du förstår enkla ord och fraser. Du visar din förståelse genom att i mycket enkel form kommentera innehållet samt genom att med tillfredsställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. Du använder dig av någon strategi för lyssnande.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar tydliga detaljer. Du visar din förståelse genom att i enkel form kommentera innehållet samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. Du använder dig av någon strategi för lyssnande.
Läsförståelse
Att kunna förstå innehållet i korta, enkla texter om välbekanta ämnen.
Du förstår vanliga, enkla ord och fraser. Du visar din förståelse genom att i mycket enkel form kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Du förstår enkla ord och fraser. Du visar din förståelse genom att i mycket enkel form kommentera innehållet samt genom att med tillfredsställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar tydliga detaljer. Du visar din förståelse genom att i enkel form kommentera innehållet samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Skriva
Att kunna formulera sig skriftligt i egna framställningar och i interaktion.
Du formulerar dig mycket enkelt och i huvudsak begripligt med enstaka vanliga ord och fraser.
Du formulerar dig mycket enkelt och begripligt med vanliga ord och fraser.
Du formulerar dig enkelt och relativt tydligt med vanliga ord och fraser.
Tala
Att kunna formulera sig muntligt i egna framställningar och i interaktion.
Du formulerar dig mycket enkelt och i huvudsak begripligt med enstaka vanliga ord och fraser. Du använder dig av någon strategi som löser enstaka enkla problem i interaktionen.
Du formulerar dig mycket enkelt och begripligt med vanliga ord och fraser. Du använder dig av någon strategi som löser enkla problem i interaktionen.
Du formulerar dig enkelt och relativt tydligt med vanliga ord och fraser. Du använder dig av några strategier som löser enkla problem i interaktionen.
Realia
Kunskap om länder och områden där språket talas.
Du kommenterar i mycket enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används.
Du kommenterar i mycket enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används.
Du kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: