Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Fysik åk 8 - El och magnetism samt ljud och ljus

Trollbodaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 augusti 2020

Första arbetsområdet behandlar elektricitet och magnetism med fokus på spänning, ström, motstånd, elektriska kretsar, magneter, elektromagneter, magnetfält samt elmotor och generator. Andra arbetsområdet handlar om ljud och ljus. I delen med ljud handlar det om hur ljud uppstår och breder ut sig. Liknande område behandlas i ljus, alltså ljusets utbredning och reflektion samt brytning och ljus och färg.

 

vecka

innehåll

Sidor i boken

Övrig information

34

Introduktion

 

 

35

Elektrisk laddning, spänning och ström

Elektrisk krets och resistens

40-53 (Kapitel 2.1-2.2)

 

56-63 (Kapitel 2.3 och 2.4)

 

36

Elsäkerhet, elektrisk energi

Spänning, ström och resistans

64-69 (Kapitel 2.5 och 2.6)

 

220-224 (Kapitel 8.1)

 

37

Magnetism och elektromagneter

Elmotor och generator

225-233 (Kapitel 8.2-8.3)

 

236-241 (Kapitel 8.4)

Test 1 – Laborations test, kap 8

38

Transformatorn

242-245 (Kapitel 8.5)

 

39

Ljud

Toner och musik

76-81 (Kapitel 3.1)

82-86 (Kapitel 3.2)

Test 2 - Skriftligt prov, kap 2 och 8

40

Ljud – på gott och ont

Ljusets utbredning och reflektion

87-92 (Kapitel 3.3)

132-137 (Kapitel 5.1)

 

41

Ljusets brytning

Optiska instrument

138-143 (Kapitel 5.2)

144-148 (Kapitel 5.3)

Test 3 – Argumenterande text, kap 3 och 5

42

Ljus och färg

149-160 (Kapitel 5.4)

Test 4 – Skriftligt prov, kap 3 och 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetsområde 1: El och magnetism (Kapitel 2 och 8)

 

Bedömningsmoment:

 

Test 1 – Laborationstest, systematisk undersökning med rapport, kap 8

 

Test 2 – Skriftligt prov, kapitel 2 och 8

 

 

 

Arbetsområde 2: Ljud och ljus (Kapitel 3 och 5)

 

Bedömningsmoment:

 

Test 3 – Argumenterande text, kapitel 3 och 5

 

Test 4 – Skriftligt prov, kapitel 3 och 5

 

 

 

 

Centralt innehåll för arbetsområde 1 och 2:

 

·        Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

 

 

 

·        Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg.

 

 

 

·        Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.

 

 

 

·        Sambandet mellan elektricitet och magnetism och hur detta kan utnyttjas i vardaglig elektrisk utrustning.

 

 

 

·        Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

 

 

 

·        Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

 

 

 

·        Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

 

 

 

 

 

 

 

Test 1 - Laborationstest

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. 

 

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.  

 

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier.  

 

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.  
 
Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter. 

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.  

 

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.  

 

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till fysikaliska modeller och teorier.  

 

Eleven för utvecklade resonemang kring resultatens rimlighet och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras.  
 
Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter. 

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. 

 

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt. 

 

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till fysikaliska modeller och teorier.  

 

Eleven för välutvecklade resonemang kring resultatens rimlighet i relation till möjliga felkällor och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras. 

 

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter. 

 

 

 

 

 

 

 

Test 2 – skriftligt prov, kap 2 och 8

 Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med elektricitet och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett i huvudsak fungerande sätt för att beskriva och ge exempel på partiklar och strålning.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med elektricitet och visar då på förhållandevis komplexa fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett relativt väl fungerande sätt för att förklara och visa på samband kring partiklar och strålning.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med elektricitet och visar då på komplexa fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett väl fungerande sätt för att förklara och generalisera kring partiklar och strålning.

 

 

 

 

 

 

 

Test 3 – Argumenterande text, kap 3 och 5

 Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan använda informationen på ett relativt väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.

 

 

 

 

 

 

 

Test 4 – skriftligt prov, kap 3 och 5 

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med ljus och ljud och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett i huvudsak fungerande sätt för att beskriva och ge exempel på partiklar och strålning.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med ljus och ljud och visar då på förhållandevis komplexa fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett relativt väl fungerande sätt för att förklara och visa på samband kring partiklar och strålning.

 Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med ljus och ljud och visar då på komplexa fysikaliska samband.

 

Eleven använder fysikaliska modeller på ett väl fungerande sätt för att förklara och generalisera kring partiklar och strålning.
 
 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback