Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogsbusarna 19/20

Skapad 2019-09-16 16:03 i Bräcke förskola Kungälv
Under höstterminen 2011 jobbar vi med sagan om "De tre Bockarna Bruse". Vi använder oss utav bok, sång, collage, film samt naturen för att knytta samman vårt tema.
Förskola
Skogsbusarna är till för att barnen ska lära känna de andra barnen i samma ålder på huset. Vi går till skogen där vi lär oss om saker som hållbar utveckling, djur och natur mm.

Innehåll

Inledning

De första tillfällena leker vi lära-känna-lekar. Detta för att det är barn från olika avdelningar som inte känner varandra. Det är också ett bra sätt att svetsa samman gruppen.  

  

Genomförande

Vi går till samma plats varje gång. Vi börjar alltid med ett upprop, för att barnen ska lära sig varandras namn och känna tillhörighet till gruppen. 
I vår grupp kommer barnen få bekanta sig med en rymdvarelse som har störtat på jorden. Medans hans raket repareras vill han lära sig mer saker om den planeten han befinner sig på. Vi kommer varje vecka få ett uppdrag av honom där syftet är att han och barnen ska lära sig något om naturen. . Vi tror även att den fria leken i skogen är viktigt och därför kommer de alltid avsättas en liten tid för det också. 

Syfte?

Skogsbusarna är för att barnen ska lära känna de andra barnen i samma ålder, utanför sin egen avdelning. Detta är ett bra sätt att introducera dem för varandra inför stora barns-grupperna som kommer nästa år. Vi vill genom skogsbusarna få barnen mer intresserade av naturen och skogen och på ett lärofyllt och lustfyllt sätt arbeta med saker kring just det

Dokumentation/Utvärdering

Vi kommer kontinuerligt att dokumentera och publicera aktiviteter och utvecklingen i barnens lärloggar på Unikum.  

Kopplingar till läroplanen

 • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: