Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

IDRIDR01

Styrketräning år 1.

Dackeskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 11 januari 2022

Få kunskaper kring sin egna fysiska status. Skapa sig ett övningsförråd samt skapa sitt eget träningsprogram.

Kurs: Idrott och Hälsa 1

Arbetsområde: Styrketräning år 1.

Examensmål: Genomföra moment inom styrketräning såsom crossfit, cirkelträning, Tabata, Träning med ”fria vikter” m.m. Samt planering och utförande av eget träningsprogram.

 Syfte & Mål: Förmåga att genomföra och anpassa olika former av träning som främjar styrketräning utifrån olika förhållanden och miljöer.

 

Planering av arbetsområde/Förväntat resultat:

TID

Det här ska vi lära:

Det här ska vi göra/Aktivitet:

T.ex.
Lektion
Moment Vecka:

 

 

1

Styrketester. Få kännedom om sin egen styrkestatus.

Utföra olika tester såsom armhävningar, situps samt benböj.

2,3

Cirkelträning.

Jobba och testa på olika övningar för att bygga på sin övningsbank.

4,5

Tabata.

Jobba med övningar under kortare intervaller.

6,7

Crossfit.

Varva styrka med pulshöjande aktiviteter.

8

Lära sig att planera ett träningsprogram utifrån sina egna intressen och behov.

Planera och utforma ett träningsprogram.

9

Lära sig att utföra ett eget träningsprogram.

På egen hand utföra samt ev anpasssa sitt träningsprogram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studieteknik/Inlärningsstrategi/Goda råd
Ta del av den informationen som olika hemsidor tillhandahåller.

 


 

Självskattning: Efter avslutat moment får eleverna utvärdera sina insatser gällande planering ,utförande och anpassning.


Läroplanskopplingar

Den fysiska aktivitetens och livsstilens betydelse för kroppslig förmåga och hälsa.

Träningsmetoder och deras effekter, till exempel konditions- och koordinationsträning.

Kosthållning, droger och dopningspreparats betydelse för hälsa och prestation.

Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan. I samband med det kan eleven utförligt beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier.

Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan. I samband med det beskriver eleven översiktligt aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan.

Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet. Eleven visar i utövandet av idrott, motion och friluftsliv hänsyn till sin egen och andras säkerhet och kan efter samråd med handledare vidta åtgärder vid skada eller nödsituation.

Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med enkla omdömen värdera resultatet. Eleven visar i utövandet av idrott, motion och friluftsliv hänsyn till sin egen och andras säkerhet och kan i samråd med handledare vidta åtgärder vid skada eller nödsituation.

Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra aktiviteter i naturmiljöer. Dessutom kan eleven utförligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.

Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra aktiviteter i naturmiljöer. Dessutom kan eleven översiktligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och översiktligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.

Eleven kan utförligt redogöra för de krav som olika situationer ställer på ergonomisk anpassning av rörelser. Eleven kan med viss säkerhet anpassa sina rörelser ergonomiskt till olika situationer och utförligt diskutera hur arbets- och studiemiljöer kan anpassas till människan.

Eleven kan översiktligt redogöra för de krav som olika situationer ställer på ergonomisk anpassning av rörelser. Eleven kan med viss säkerhet anpassa sina rörelser ergonomiskt till olika situationer och översiktligt diskutera hur arbets- och studiemiljöer kan anpassas till människan.

När eleven samråder med handledare kan hon eller han med viss säkerhet bedöma den egna förmågan och situationens krav.

När eleven samråder med handledare kan hon eller han med viss säkerhet bedöma den egna förmågan och situationens krav.

Matriser i planeringen
Lärandematris Idrott och Hälsa 1
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback