Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Alla årskurser

Hälsocoachen

Rävlandaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 4 februari 2020

Inom arbetsområdet Hälsocoachen ska du coacha en person som behöver hjälp med att äta mer hälsosamt!

Hälsocoach

 

“I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider.”

“Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,”                                                                                Lpo 94

 

Handelns historia

                                                                                                     Dreamstime.com



Din uppgift är att agera hälsocoach till en av nedan personer. Läs igenom fallen nedan och välj sedan ut en person som du ska hälsocoacha!

 

  1. Gunnar är 13 år  äter mycket skräpmat och älskar att titta på tv. Han tränar aldrig och tycker att skolidrotten är pest och pina. Han började spela fotboll för ett tag sedan men slutade efter några gånger. Hans föräldrar vill att han börjar med någon sport men Gunnar har svårt för att se någon sport som skulle passa honom. 

 

B. Eva är 16 år. Eva äter aldrig frukost, hoppas ofta över lunchen och detta leder till att Eva ofta är trött och inte orkar med skolan eller handbollsträningen som hon innan älskade. Hon har nyligen blivit vegetarian. Hon var på läkarundersökning för ett tag sedan och läkaren sa att hon led av järnbrist.

 

C. Kamir är 23 år och läser vid universitetet. Han sitter ofta på föreläsningar eller pluggar med sina kompisar. På fritiden tränar han ingenting utan spelar mest dataspel. Han bor ensam så det blir ofta snabbmat som nudlar, kebab eller pasta med sås till middag. Han känner sig trött och hängig, försöker sova länge på helgerna men det hjälper inte. Han väger inte för mycket men vill bli piggare och må bättre.

 

D. Nils är 14 år och har nyss fått reda på att han är glutenintolerant. Han är nu tveksam till hur han ska organisera sin livsstil. Nils tränar fotboll och styrketränar hårt flera gånger i veckan och tycker det är roligt att hitta på saker med sina kompisar på fritiden. 

 

E.  Lena är 69 år och har levt ett ganska aktivt liv. Hon har vid sista läkarbesöket fått reda på att hon lider av benskörhet. Hon försöker tänka så mycket som möjligt på miljön när hon handlar och väljer gärna ekologiska varor. Hon älskar att se på film och läsa en god bok. När hon var ung cyklade hon mycket och tyckte det var roligt att träna judo. 

 

NU ÄR DIN UPPGIFT ATT AGERA HÄLSOCOACH VILKET INNEBÄR ATT DU SKA HJÄLPA PERSONEN DU VALT TILL EN HÄLSOSAMMARE LIVSSTIL GENOM ETT SKRIFTLIGT ARBETE MED INSTRUKTIONER TILL HENNE/HONOM. GE TIPS OCH RÅD OM FÖLJANDE:       

Kostvanor: Lämplig frukost, lunch, middag och mellanmål för 4 dagar.

Kostråd kring grönsaker, frukt och fisk.

Förklara Matcirkelns och Tallriksmodellens betydelse.

Förklara varför fysisk aktivitet / motion är viktigt för en bra hälsa.

 

2. Leta information i Hkk-boken sid 5-20 och 22-31 eller på Internet, ange källan.

 

Arbetet ska vara 1-3 sidor och källorna ni använt ska finnas med. Typsnitt p.12. Skriv antingen i ett dokument som du delar mig katarina.eriksson@harryda.se eller på lärloggen på Unikum eller skriv ut arbetet och lämna till mig.  Lämna in senast fredag den 17/4 2020 kl 00.00.

 

Skriv gärna i brevform som att du arbetar med en hälsospalt i en tidning:

 

“Hej, jag har förstått att du har problem med din hälsa och vill må bättre…




                                                    LYCKA TILL!



Kunskapskrav

 

5. Måltider & individuella behov

E

Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. 

C

Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. 

A

Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. 




Läroplanskopplingar

planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,

Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback