Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Matematik - taluppfattning, geometri och bråkräkning västerteg

Centralskolan, _Västerteg · Senast uppdaterad: 18 september 2019

Vi kommer att bygga vidare på de grunder som du har från årskurs 6. I och med att du får en egen skoldator kommer, vi att använda fler spel och uppgifter från nätet för att kunna öva mer och roligare. Vi kommer också att testa några uppgifter när du får samarbeta med dina kamrater för att lösa uppgifter som har med vardag och fest att göra.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Bedömning - vad och hur

Vi kommer att ha två skriftliga prov under terminen. Det viktigt är att betona i sammanhanget: endast en del av bedömningen grundar sig på de skriftliga proven. Vi kommer att ha diskussioner om moment och problem varje lektion både muntligt och skrifligt. Här finns stora möjligheter att visa sina förmågor.  En stor del av arbetet och träningen kommer att ske genom webbbaserat mattespel som nöter och prövar olika moment. Återkoppling kan ske direkt till mig genom automail. Vi kommer även ha en del laborativa, verklighetsgrundade problem, som vi löser individuellt eller i grupp.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att följa läroboken och göra avstickare med hjälp av elevnära praktiska problem; webbaserade spel- och träningsiter(Matteva, webbmagistern och Mangahigh). Som under 6:an kommer möjligheter att erbjudas att ta del i Formulaläromedel för högre årskurser än 7:an. För att effektivisera lektionstiden kommer jag att lägga ut genomgångar av nya moment. Det kommer att ge eleverna möjligheter att ställa fler frågor och få mer enskild hjälp under lektionstiden. En annan viktig sak blir att få prata mer matte genom enskilda uppgifter och gruppuppgifter. Förutom att utveckla det matematiska språket kommer vi att fördjupa tekniken att använda bilder/bildtänkande som en mycket bra hjälp att lösa problem. Vi kommer att pröva våra kunskaper med hjälp av tidigare nationella provuppgifter både muntliga och skriftliga som anknyter till bråkräkning och geometri.


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Geometriska objekt och deras inbördes relationer. Geometriska egenskaper hos dessa objekt.

Avbildning och konstruktion av geometriska objekt, såväl med som utan digitala verktyg. Skala vid förminskning och förstoring av två- och tredimensionella objekt.

Metoder för beräkning av area, omkrets och volym hos geometriska objekt, samt enhetsbyten i samband med detta.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Matematik - taluppfattning, geometri och bråkräkning
Matematik - taluppfattning, geometri och bråkräkning
Tullbroområdets Bedömningsmatris för Problemlösning Matematik
Matematik - taluppfattning, geometri och bråkräkning
Uppgifter
Testar 2
Testar 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback