Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

Geografi Sverige åk 4

Blackebergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 december 2019

Sverige är ett långt och smalt land som ligger i norra Europa och mer specifikt Norden. På en jordglob kan vi se att Sverige ligger nära Nordpolen. I Sverige finns varierande natur och klimat som vi har glädje av. Naturen och klimatet är olika beroende på var i landet man bor. Vi har också många olika landskap som talar om var man kommer ifrån. I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss mer om Sveriges olika landskap, städer, öar, vatten och hav, natur, klimat, naturresurser samt hur en karta kan se ut och hur vi läser av den.

Varför ska vi arbeta med det här?

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor.  Genom undervisningen ska eleverna utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

 

Såhär kommer vi att arbeta:

Vi kommer tillsammans att läsa ur boken ”Upptäck Sverige” samt diskutera och reflektera över det vi läst. Vi kommer att göra arbetsuppgifter för att träna oss i att tex. förstå hur landet formats samt läsa och rita kartor. Enskilt kommer ni att få arbeta med ett landskap i Sverige som ni sedan ska skriva en faktatext om, rita en karta över och sedan presentera i helklass. Vi kommer att diskutera Sverige och landskapens, läge, klimat och befolkning. Vi kommer också att titta på film: Geografens testamente, den stora Sverigeresan. 

 

Det här ska du lära dig:

  • Du ska få kunskap om olika geografiska begrepp, exempel karta, väderstreck, naturtyper etc.

  • Du ska lära dig om Sveriges olika landskap.

  • Du ska lära dig om Sveriges olika naturtillgångar och resurser.

  • Du ska lära dig namn och läge på städer, öar, hav och vatten.

  • Du ska lära dig vad natur- och kulturlandskap är och skillnaden däremellan.

  • Du ska lära dig att använda samt läsa av kartor, exempelvis topografiska kartor.

  • Du ska lära dig att använda samt läsa av karttecken för att kunna göra egna kartor. 

Såhär kommer du att bedömas:
 

Ditt deltagande i genomgångar och samtal

Ditt användande av geografiska begrepp

Din redovisning om Sveriges landskap

Ditt genomförande av uppgifter och arbetsblad

Hur du klarar av skriftliga/muntliga prov som bedöms summativt

 

Viktiga begrepp:

Karta, atlas, jordglob, väderstreck, årstider, klimat, landskapsdel, landskap, naturtyper, naturresurser, råvara, industri, produkt, landskapsblomma, landskapsdjur, kulturlandskap, naturlandskap, huvudstad, tätort, befolkning och nordiska länder.

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Geografi Sverige
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback