Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fördjupning i ensembleinstrument och sång

Skapad 2019-09-25 15:09 i Västra Ramlösa skola Helsingborg
Grundskola 4 – 6 Musik
Under åk 4 har vi provat att spela ackord och melodier på keyboard och gitarr samt olika trumkomp/slagverksstämmor på trumsetet. Nu fördjupar vi oss ytterligare och du får möjlighet att fördjupa dig i ett instrument i taget. Efter höstlovet kommer vi även öva mycket sång inför vårt Luciafirande. Även om Luciaframträdandet i år kanske kommer se annorlunda ut så ska vi sjunga mycket ändå.

Innehåll

Vad: 

Vi kommer att spela enskilt och tillsammans och du väljer ett instrument i taget som du fördjupar dig i. När du fördjupar dig ska du lära dig om instrumentets uppbyggnad, vad tangenterna/strängarna/trumdelarna heter, samt hur man kan spela på olika sätt på instrumentet. Vi kommer att sätta ihop era valda instrument till en grupp/ensemble där vi övar på att spela efter en gemensam puls och att byta ackord med flyt. Vi kommer att öva mycket sång inför vårt Luciafirande.

 

Hur:

Vi kommer att spela mycket, både enskilt och i grupp och när vi beskriver och samtalar om musicerandet kommer vi att använda oss av korrekta musiktermer. När vi övar inför Lucia kommer vi att sjunga mycket. 

Bedömning: 

Jag kommer att bedöma din förmåga att hitta tangenterna eller strängarna och att byta ackord eller toner med flyt och efter en gemensam puls. Jag kommer att bedöma din förmåga att spela en enkel slagverksstämma (trumkomp) efter en bestämd puls. Jag kommer att bedöma din förmåga att använda dig av korrekta musiktermer när vi samtalar om vårt musicerandet. Jag kommer att bedöma din förmåga att delta aktivt i sång tillsammans med andra.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform i olika genrer.
  Mu  4-6
 • Musikframföranden.
  Mu  4-6
 • Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för melodi- och rytmspel eller för ackompanjemang.
  Mu  4-6
 • Ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om musicerande och om intryck samt upplevelser av musik.
  Mu  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: