Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djur och natur

Skapad 2019-09-26 18:27 i Östanvindens förskola Östraby Hörby
Förskola
Vad har vi för vilda djur i Sverige?

Innehåll

Nationellt mål: Se nedan

Syfte:
varför gör vi detta?

Vi fortsätter ett år till med temat Djur och Natur inom Grön flagg. Barnen visade stort intresse förra terminen och deras intresse har hållt i sig så därför fortsätter vi att utveckla detta temat vidare tillsammans med barnen under kommande period. Vad vet vi om djuren nu och vad vill vi veta mer.

Barnen har älskat att leka ” gissa djuret” men har haft svårt för frågan om djuret bor i Sverige. En del barn har varit upprörda och undrat om de kunde bli uppätna av tigrar och lejon i skogen. Redan förra terminen köpte vi in fler djur till barnen, nu blev helt plötsligt kanin, rådjur och älg intressanta och en del av favoriterna.

 

Innehåll:

Vad ska undervisningen innehålla?

Vi startar upp temat med att barnen får välja ett djur från djurlådan, placera djuret under Sverigekartan eller Världskartan. 

Vi åker till Skånes djurpark och tittar på djuren där.

Efter utflykten till Skånes djurpark ska vi diskutera tillsammans med barnen kring om vilka vilda djur som lever i Sverige alternativt någon annanstans i världen.

Sedan ska barnen få välja ett djur som de vill veta lite mer om, de målar, skriver och funderar vad de vill veta om djuret, vi tittar på djur med Julia avsnitt och sen får barnen ” redovisa” sitt djur.

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: