Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ta hand om dig

Skapad 2019-09-27 14:32 i Nåntunaskolan Uppsala
Grundskola F – 9 Biologi
Du är speciell eftersom det bara finns en av dig. Därför är det viktigt att du tar hand om dig och din hälsa. Det finns några saker som du kan tänka på för att din kropp ska må bra. Har du funderat över hur din kropp påverkas av att sova för lite? Eller om det är viktigt att äta nyttigt jämt? Räknas tv-spel som motion? Varför tjatar alla vuxna om att tvätta händerna?

Innehåll

I det här arbetsområdet får du bland annat svar på frågorna: Hur fungerar din kropp om du sover för lite? Är det viktigt att äta nyttigt jämt? Räknas TV-spel som motion? Varför tjatar vuxna om att tvätta händerna? Du får även ge tips på goda maträtter och utmana dina klasskompisar i ett motionsbattle. Du kommer att få spela in en podcast där du får ge tips om hur vi på bästa sätt ska ta hand om oss själva, eftersom det är viktigt att du tar hand om dig!

Centralt innehåll

 

​Kropp och hälsa

  • ​Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.​

​​Biologin och världsbilden

  • ​​Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Lärandemål

Jag kan berätta varför det är viktigt att sova tillräckligt många timmar.
Jag kan ge exempel på aktiviteter som ger motion.
Jag kan ge exempel på näringsrik mat.
Jag kan förklara vad som händer om någon äter för ensidigt.

 

Kunskapskrav

Diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.

Resonera om hälsa, sjukdom och pubertet och relatera till samband i människokroppen.

Upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

 

Bedömning

Du kommer att bedömas under pågående arbete i de uppgifter vi gör. Vi kommer att spela in podcasts där du får möjlighet att visa vad du kan. Vi kommer även att ha individuella avslutande uppgifter där du får visa dina kunskaper inom området. 

Matriser

Bi
Kunskapskrav biologi åk 4-6

insats krävs
godtagbara kunskaper
utvecklade kunskaper
väluvecklade kunskaper
Samtala och diskutera
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Samband i människokroppen
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
upptäckter och deras betydelse
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: