Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 2

Global samverkan

Färjegårdens förskola, Borlänge · Senast uppdaterad: 20 januari 2020

Global samverkan är ett av grön flaggs nio temaområden. Arbetet med temat syftar till att beröra mänskliga rättigheter, barnkonventionen, språk, jämställdhet, lika-olika, mångfald, kultur och mycket mera.

Högläsning i böckerna: "Burken Berta och flaskan Frans" och "Rädda havet med hajen Kaj". Som syftar till att utveckla barnets förkunskaper och skapa ökad medvetenhet kring hållbar utveckling, vad händer med flaskor som pantas - vad händer om de inte pantas? Vad gör vi med burkarna som vi köper sylten, barnmaten i? Vad händer om vi kastar dem i vanliga soporna? Böckerna berör vikten av alla människors egen insats för en hållbar utveckling och hur vi som individer kan bidra för ett bättre klimat, samhälle och värld.

 

Vi kommer ha aktiviteter i olika former som, lekar och sånger för att belysa att alla individer är lika mycket värde, men att alla samtidigt är unika och har individuella förutsättningar, behov och intressen.

 

Lekar vi kommer att använda oss utav kommer vara av den art som stärker barnets självkänslan och syfta till att synliggöra olikheter-likheter i barngruppen, det kan vara att vi alla har olika namn, vi ser olika ut - olika hårfärg, ögonfärg, hudfärg, längd, skostorlek osv. Men vi är alla lika mycket värda och alla bidrar till gruppen och samhället på olika vis.

 

Vi kommer att skapa en egen "sopstation" där vi lär oss att sortera vårt avfall, vilken hink ska plasten kastas i och vilken hink ska matresterna kastas i etc. Vi kommer att använda oss utav TAKK (tecken som alternativ kommunikation) och bildstöd för att förstärka och tydliggöra vilket material som ska kastas vart. Vi kommer att samtala om de olika materialen vi sorterar och tillsammans titta på faktaklipp på våran Ipad för att öka förförståelsen för de olika materialens processer från skapandet till återvinningen.


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

verka för en god och tillgänglig miljö för omsorg, lek, rörelse, utveckling och lärande,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.

förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle.

aktivt inkludera ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn får likvärdiga möjligheter till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhörighet, och

spontant uppkomna aktiviteter och intressen, vardagliga aktiviteter och rutiner i förskolan blir en del av undervisningen, och

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback