Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Läsprojekt Lex bok

Västra Berga skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 1 oktober 2019

Nu är det dags för hösterminens läsprojekt. Vi ska under några veckor framöver läsa och prata om boken Lex bok av Sara Kadefors. Skönlitteraturen, filmen och teatern öppnar nya världar och förmedlar erfarenheter och upplevelser av spänning, humor, tragik och glädje. Skönlitteratur, film och teater hjälper människan att förstå sig själv och världen och bidrar till att forma identiteten.

Undervisningens innehåll

Under följande veckor kommer vi att arbeta med Lex bok, skriven av Sara Kadefors. Uppstarten består i att arbeta kring sociala medier och med bloggar samt skriva och diskutera frågor relaterade till några av de teman som finns i boken.

I samband med att ni läser boken kommer ni att skriva läslogg och diskutera olika frågor i grupper. Efter varje avsnitt ni läst ska ni skriva i er enskilda läslogg på Classroom/ svenska. Läsloggen skrivs digitalt för att jag som lärare ska kunna följa din förståelse och det gruppen diskuterat. Diskussionerna hålls en gång i veckan.

Läsloggen  kommer att fungera som komplement till bedömningen, som är ett bokprov. Arbetet kommer sedan att avslutas genom att ni gör ett prov som visar att ni både förstått detaljer men framförallt helheten. Boken får givetvis tas med vid provtillfället.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

  • läsa och förstå
  • analysera och reflektera över läst text både i läslogg
  • diskutera kring bokens innehåll

Se matris för ytterligare beskrivning







 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Matriser i planeringen
Läsprojekt Lex bok
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback