👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Brorsan är kung

Skapad 2019-10-06 11:41 i Hallsta skola Norrtälje
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk
"Vad händer när ens vän tycker att man har ljugit - trots att man aldrig någonsin varit så ärlig?" Vi ska arbeta med Brorsan är kung, skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en humoristisk historia om stark vänskap, men också en berättelse om hur viktigt det är att få vara den man är och att bli accepterad för det. Vi tar del av berättelsen via radioteatern.

Innehåll

Håller blodsbrödraskapet för sanningen eller går allting sönder nu? Brorsan är kung av författaren Jenny Jägerfeld, är en berättelse om vänskap och ärlighet och att våga lita på varandra."Vad händer när ens vän tycker att man har ljugit - trots att man aldrig någonsin varit så ärlig?"

 

Vi kommer att läsa om vänskap, kärlek, besvikelse, glädje, rädsla och massor av andra känslor.

Vi kommer också att koppla ihop arbetet med vårt värdegrundsarbete, i samtal och uppgifter kring känslorna som bokens huvudperson ger uttryck för.

 

 Vad är ärlighet? Kan man samtidigt vara helt sann och ändå dölja en viktig sanning om sig själv? Ska man ljuga om vem man är för att få behålla vänskap och tillhörighet? Är det verkligen vänskap om den förutsätter en lögn?

Alla kommer att få skriva lyssnarlogg från radioteatern utifrån frågor för att kunna fånga upp personliga reflektioner och tankar om det vi har hört.

Vi kommer bl.a. att använda EPA-metoden, dvs att eleverna får fundera enskilt, sedan i par och till sist diskuterar alla tillsammans.

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • respekterar andra människors egenvärde,
  Gr lgr11
 • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
  Gr lgr11
 • visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt, och
  Gr lgr11
 • öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem,
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Samtala, lyssna, ställa frågor och framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden som är bekanta för eleverna, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.
  Gr lgr11  -
 • Samtala om innehåll och budskap i olika typer av texter.
  Gr lgr11  -