Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Digitalisering i förskolan

Örsängets förskola, Bollnäs · Senast uppdaterad: 20 november 2021

Den 1 juli 2019 trädde den nya reviderade läroplanen, Lpfö -18, i kraft. I den blir digitaliseringen i förskolan en del av vårt uppdrag i arbetet tillsammans med barnen. Möjligheten att nyttja digitala verktyg i verksamheten gör att barnen får tillgång till fler uttrycksformer och därmed fler verktyg för lärande.

Nuläge

Den 1 juli 2019 trädde den nya reviderade läroplanen, Lpfö -18, i kraft. I den blir digitaliseringen i förskolan en del av vårt uppdrag i arbetet tillsammans med barnen. 

Möjligheten att nyttja digitala verktyg i verksamheten gör att barnen får tillgång till fler uttrycksformer och därmed fler verktyg för lärande.

Mål

Vi vill fortsätta vårt arbete med digital kompetens i vår barngrupp genom att ge alla barn på avdelningen förutsättningar att utveckla kunskaper och ge dem en ökad förståelse för användandet av enkla digitala verktyg samt förbereda dem inför den snabba förändringstakten digitaliseringen innebär i samhället.

Syfte

Vi vill att barnen får upp ögonen för och vågar prova på olika enkla digitala verktyg som vi erbjuder i förskolan utifrån barnens olika förmågor och behov.

Vi vill under arbetets gång med it och digitalisering se ett samspel mellan barnen där de lär sig samarbeta genom tankar och reflektioner med varandra vid problemlösning.

Vi vill att barnen ska utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande och våga ifrågasätta och reflektera kring digitalisering.

Vi vill att barnen ska upptäcka hur vi även kan arbeta med olika lärmiljöer virtuellt samt hur vi integrerar skapande med hjälp av it och digitala verktyg.

Genomförande

Vi googlar på olika saker efter barnens intressen.

Vi provar på artificiell intelligens, tex att prova på att åka berg-o-dal bana, flyga flygplan eller följa med ett djur i rummet.

Vi kommer i arbetet med digitalisering att jobba med programmering med vår Blue-bot där vi utvecklar olika idéer och banor allteftersom barnen lär sig, ett enkelt sätt för att kunna förstå grundidén med programmering.

Vi kommer även att jobba med QR-koder, få reda på vad det är, att de finns på en hel del produkter ute i samhället, hur man läser dem och vilken information de kan innehålla samt göra egna koder. 

Vi kommer att använda vårt wifi-ägg, som är en digital lupp, till att undersöka och upptäcka vår omgivning. 

Dokumentation under lärprocessen

Vi kommer under arbetets gång att dokumentera kontinuerligt, detta gör vi genom bilder och text i barnens lärloggar i Unikum.

Ansvar

Arbetslaget har gemensamt ansvar för att arbetet med digitalisering blir en naturlig del av verksamheten. 

Uppföljning

Arbetet kommer följas upp och utvärderas i arbetslaget. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,

får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback