Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Brodera budskap

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 11 december 2019

Byt ut pennan och förmedla ditt budskap genom att brodera. Vilka material går det att brodera på? kan du brodera på allt? vad händer när du broderar på en rostad macka?

Introduktion:

Människor har genom historien förmedlat och uttryck sig genom att skriva. När människor inte hade tillgång till penna och papper broderade de istället sina budskap med dolt budskap. 

En av dessa var bland annat Metta Charlotta Fock som anklagades för mord på sin make och sina två barn. Metta fängslades och sattes på Carlstens fästning på Marstrand under cirka tre år. Metta bad om att få tillgång till papper och penna för att skriva en nådeansökan till konungen för att bli frisläppt men nekades. Istället bad hon om sitt broderi och genom broderiet broderade hon sin nådeansökan till konungen. Ett broderi som lämnade fästningen men nådde aldrig konungen. 

Kiwa Saito skriver inte dagbok utan broderar sina tankar genom olika budskap. 

Broderiuppgiften:

Genomgång av olika broderistygn; efterstygn, förstygn, stjälkstygn, plattsöm, kedjestygn. Broderistygn görs på olika material för att ge dig möjlighet att uppleva hur olika material beter sig med stygnen bland annat att brodera på disktrasa till att brodera franska knutar på en rostad smörgås, vad händer? är det lätt eller svårt ? vad behöver du tänka på?

I broderiuppgiften är elevens uppgift att designa sitt budskap. Där eleven har tillgång till olika material som bland annat bark, kaffefilter, aluminiumfolie, plast, tyg och reflextråd. Uppgiften består av att ta del av nedanstående:

 

 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback