Ämnen:
Svenska som andraspråk, Svenska
·
Årskurs:
7 - 9
Stadsparksskolan 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 24 oktober 2019
Vi skriver en Reflekterande text om serien #hashtag.
Syftet med uppgiften är att öva på förmågan att uttrycka sig skriftligt för att kunna sammanfatta och analysera innehållet i den filmserie vi tittat på, samt att kunna framföra sina egna tankar och åsikter kring detta. Dessutom tränar vi på hur vi anpassar språk, struktur och resonemang för att mottagaren ska förstå det som skrivs.
Se centralt innehåll längst ner.
Vi har under några veckor tittat på och diskuterat filmserien #hashtag som är baserad på den verkliga händelsen kring Instagramupploppet i Göteborg 2012. Eleverna ska nu göra en skriftlig inlämning, en sk Reflekterande text, där de ska samla sina egna intryck av serien och föra egna resonemang kring dessa.
Vi har gått igenom olika typer av resonemang tillsammans, för att hitta skillnader mellan enkla, utvecklade och väl utvecklade resonemang.
Du ska skriva en Reflekterande text där du både sammanfattar seriens centrala delar och reflekterar över internetanvändande och språkbruk kopplat till den händelse som lyfts fram i serien, men även kunna resonera om dina egna erfarenheter och åsikter i frågan.
Se kunskapskrav längst ner.
Centralt innehåll (8)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.
Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
Kriterier (2)
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Innehåller inga matriser