Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällets ekonomi

Skapad 2019-10-08 20:40 i Österledskolan Halmstad
Samhällets ekonomi - hushåll/företag/samhället
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
Ni är snart vuxna och behöver baskunskaper i ekonomi. Under det här arbetsområdet ska vi titta på hur man kan lägga upp en budget och räkna på inkomster och utgifter. Vi ska också undersöka hur samhällets ekonomi påverkar vår egna ekonomi, och hur även vi spelar stor roll för samhället och företagen runt omkring oss.

Innehåll

 

Vad ska vi kunna?

 

Vi ska kunna föra resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra.

 

Vi ska även kunna använda oss av viktiga begrepp på olika sätt, för att så tydligt som möjligt förklara hur olika ekonomiska händelser hänger i hop med varandra.  

 

 

 

Hur ska vi visa vad lärt oss?

 

    I slutet av arbetsområdet kommer vi att ha ett prov på viktiga ekonomiska begrepp och olika resonemangsfrågor. För att lyckas på provet behöver vi använda oss av viktiga begrepp och vi behöver förklara hur saker hänger ihop i flera led.  Vi kommer att titta på frågorna vi ska resonera om i förväg.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,
    Sh
  • Centralt innehåll
  • Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.
    Sh  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: