Skolbanken Logo
Skolbanken

Havet

Smörblommans förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 16 oktober 2019

På vår förskola har vi tillgång till en förskolebuss som ökar barnens möjlighet att komma ut till naturen. Bussen är ett komplement till den befintliga verksamheten och ett sätt för barnen att uppleva nya miljöer. Vi åkte till Östra stranden, till platsen som kallas Lilla Köpenhamn.

 

Planering av tema/projekt

 

Havet

 

 

 

 

I barngruppen finns det förförståelse och intresse om havet och stranden. Det pratades om att bada och vara på stranden och detta var anledningen för att välja innehållet.

 

Innehåll:

 

Hur jobbar vi?

 

Värdegrund, lek, matematik, språk och kommunikation, IT, skapande, naturvetenskap och teknik, nya frågeställningar, oväntade nya idéer, rörelse (dans, yoga och meditation)

 

Genomförande

 

Vi ska använda oss av InPrint bilder och TAKK för att lära in ord och begrepp, så att barnen kan samtala om miljön. Centrala termer och begrep är i detta sammanhang: havet, himmel, sand, strand, fiskar, manet, fiskmås, soptunna, tång mm.

 

Vi har tänkt att återskapa strandmiljön med föremål som barnen samlade på men också dyka ned i havet för att barns intresse kretsar kring olika typer av havsvarelser som hajar, fiskar, maneter, bläckfiskar, krabbor, osv.

 

Vi har gjort om sånger på kända barnvisor där vi bl.a. har herr Haj sången.

 

Diskutera med barnen hur ska vi förhålla oss till naturen, göra barnen medvetna om miljön; vad är naturligt på stranden och i havet och vad är skräp.

 

Programmera vår robot så att den tar sig till en specifik plats och undvika fällor.

 

Bilderna ska såklart ha stranden och havet som tema.

 

Vi ska leka yoga-saga lite längre in i projektet när orden sitter så att berättelsen blir barnets. Under hela vårt projekt är barnen med och utvecklar vårt tema och lärande som är alltid underförstått på Humlan.


Läroplanskopplingar

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback