Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Svenska

·

Årskurs:

7

Lag och rätt, Brott och straff

Norgårdenskolan 7-9, Uddevalla · Senast uppdaterad: 26 november 2019

Detta område är ett samarbete mellan SO och svenska. I SO läser vi om lag och rätt, brott och straff. Vi lär oss många nya ord kopplade till vårt rättssamhälle. Vi kommer också att titta på hur brottsligheten i vårt samhälle ser ut, vilka brott som är vanligast och varför människor begår brott. I svenskan läser ni en deckare som ni kommer att ha boksamtal om tillsammans med vår skolbibliotekarie. Er avslutande uppgift är att koppla er deckare till en tidningsartikel och utifrån dem skriva en resonerande text. Ni gör också en bokrecension om den bok ni läst.

Allt material, genomgångar och uppgifter kommer läggas upp på Classroom.

Vi använder oss främst av Gleerups digitala läromedel. Du kommer också att använda den bok du valt under svensklektionen samt en tidningsartikel från Internet.

Bedömning kommer att ske genom de uppgifter du gjort på Gleerups, dina boksamtal, din bokrecension samt din resonerande text.


Läroplanskopplingar

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Samhällskunskap
Kunskapskrav svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback