👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildstudieområde inspirerat av 1800-talskonstnären Franz Marc

Skapad 2019-10-15 20:46 i Långhundra skola Knivsta
Bildstudieområde med inspiration av 1800-talskonstnären Franz Marc.
Grundskola 5 – 6 Bild
Du ska skapa en bild med ett valfritt djurmotiv. Du ska arbeta med temperafärg i samma stil som 1800-talskonstnären Franz Marc.

Innehåll

Under detta bildstudieområde ska du arbeta med temperafärger. Du ska välja ett djurmotiv vars konturer du kalkerar med blyerts på ett A3 papper. Därefter formar du olika fält i form av pusselbitar eller glasskärvor på hela ytan. Du ska sedan måla varje fält med en lämpligt tjock pensel. Du använder temperafärg. När motivet är färdigmålat ska du med en mycket tunn pensel fylla i alla konturer runt fälten med svart. Du ska därefter lägga ut flera olika färgade papper på golvet för att se vilken färg som du tycker passar bäst för montering i passepartout. Du ska söka efter fakta om Franz Marc och skriva en kort faktatext om hans konststil och hur vad han berättade med sina färgval. Bilden hängs upp i en gemensam utställning i skolans lokaler. Du kommer att öva dig på penselteknik, färgblandning och att ansvara för material och utrustning.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6