Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Spela instrument åk 5

Skapad 2019-10-17 09:43 i Klämmestorpsskolan Mjölby
Grundskola F – 9 Musik
Vi ska prova på att spela piano och gitarr!

Innehåll

Målet med undervisningen

Målet med gitarrspelandet är att du ska lära dig tre ackord och kunna spela låten "Jag gör så att blommorna blommar".
Målet med pianospelandet är att du ska öva dig på att läsa noter och kunna följa dem när du spelar en låt som du inte redan kan. 

 

Så här ska vi arbeta

Vi börjar med en teoretisk lektion där vi går igenom och repeterar notteori och hur det fungerar just på pianot, samt vad du behöver kunna för att klara av att ta ackord på gitarren.
Sen ska du få spela gitarr i tre lektioner och piano i tre lektioner, halva gruppen det ena och halva det andra. Efter de första tre veckorna byter vi grupper.
I pianospelandet börjar du med en lätt låt (Lilla snigel och Blinka lilla stjärna) och ökar på svårighetsgraden efterhand du känner dig redo och vi bedömer att du är redo för nya utmaningar.
I gitarrspelandet ska du lära dig ackorden D, Em och A7. Vi börjar med ett ackord i taget för att sen, i lugn takt, gå över till att växla emellan dem. Sist spelar vi och sjunger låten "Jag gör så att blommorna blommar".

 

Det här ska bedömas

Vi bedömer din förmåga att spela både melodier i olika svårighetsgrad och din förmåga att ackompanjera och byta ackord med flyt. Vi bedömer också din förmåga att spela med tajming och passande karaktär.

 

 

Uppgifter

  • Spela gitarr, åk5

  • Spela piano, åk5

Kopplingar till läroplanen

  • Kunskapskrav
  • Eleven kan även spela delar av en enkel anpassad melodi-, bas- och slagverksstämma samt bidra till ackompanjemang på ett ackordinstrument med några ackord.
    Mu  E 6
  • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i viss mån med timing.
    Mu  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: