👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mina drömmars stad, Barn av sin stad av Per Anders Fogelström

Skapad 2019-10-18 15:02 i Rinkebyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola F
Under det här momentet läser vi de två första romanerna av Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström: Mina drömmars stad och Barn av sin stad..

Innehåll

I årskurs 8 arbetar alla  med bland annat  revolutionerna- och industrialismen vilket  ju såklart sammanfaller med de skönlitterära verken av Per Anders Fogelström. Vi följer huvudpersonen Hennings vandring från Dalarna till Stockholm, nödens, år 1860. Tiden går och Hening träffar olika slags personer som till exempel den revolutionäre Tummen samt den excentriske familjetyrannen Storsäcken. Vi möter  hans dotter Annika vilken köper dyra kläder för att kunna gifta sig med den rike Fredrik Bodin. Fogelströms signum är just att kunna beskriva olika karaktärer  som vi sedan får ta del av som läsare. Henning möter Lotten vilken  han bildar familj med. I Barn av sin stad, del två,  gestaltas sedan Henning och Lottens barn.  

Romanen visar inte bara olika personlighetstyper utan åskådliggör även tidens indelning av människor från födelsen -  den så kallade klasskillnaden.    

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

  • tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
    Gr lgr11