Skolbanken Logo
Skolbanken

Storsmulor utvärdering område: Språk

Smulans förskola, Unikum Piloter HT16 · Senast uppdaterad: 30 december 2019

Under september och oktober månad har vi fokus område språk. Läroplans målet för denna period har varit: ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften, Här utvärderas detta område. Vad vi fokuserat på med barnen, barnens reaktioner och reflektion kring arbetet med språk.

Utvärdering- Språk ( september och oktober ht-19)

 

Med hjälp av den klassiska sagan "Sagan om den lilla lilla gumman" kan barnen få lära sig mer av språk. Genom att vi på olika sätt arbetar med hjälp av flanobilder och med handdockor får barnen hjälp att förstå berättelsen. Barnen kommer att lära sig nya ord och deras ordförråd kommer att öka. Vi planerar att sjunga sånger och göra ramsor tillsammans. Sånger och ramsor tror vi att barnen kommer tycka om att sjunga och göra och då fångar vi deras intresse och de utvecklar sin känsla för rytm.

   

Genomförande:

Vi berättade sagan "Sagan om den lilla lilla gumman" med hjälp av sagans bilder och med handdockor. Barnen har förstått att katten är busig som dricker upp all mjölken och att Gumman blir arg på katten.

Ett barn sa: "Upp på pallen, stolen, bordet".

Ett annat barn sa: "drack upp mjölken".

 

Vi har pratat lite om vår identitet. Att vi alla har ett förnamn och vad det är. Barnen har hållit en sak i handen och när man har den i handen har det fått säga sina namn. I början var det svårt för dem att förstå vad ordet förnamn var för något, vi fick då förklara för barnen att förnamn är det vi heter. Nu har barnen börjat säga sina namn när vi frågar dem.

 

Vi har övat på olika rimramsor och sjungit sånger. I början läste vi hela ramsan och barnen sa efter. Men efter några dagar kunde vi läsa början av sagan och barnen svarade med rimordet.

När vi säger: "En katt i en" Då svarar barnen "hatt".

Om vi säger: " En mus i ett" Då svarar dem "hus".

 

Den senaste veckan har vi läst "Petter och hans fyra getter". Barnen här lärt sig vad hans getter heter och vad dem är kända för.

Ett barn sa: "Röd, bröd, smör".

Ett annat barn sa: "Gul, jul, paket".

 

Dokumentation

 

 

 

Det som intresserade barnen mest under dessa veckor var handdockorna, ramsan tomte röd och tomte grå och sången Här dansar herr Gurka. Barnens uppmärksamhet fångades bäst när de fick vara mer delaktiga i samlingen. 

 Reflektion och analys:

Vi har sett att barnen har lärt sig sagan genom att dem kunde hjälpa pedagogen att återberätta sagan med hjälp utav handdockorna. Vi använde handdockorna och inväntade barnen i vad som skulle hända härnäst i sagan. Barnen har även lärt sig vad en stäva är, de har förstått att det är en kanna som Gumman använder när hon ska ut och mjölka kon.

 Vi har sett att barnen har lärt sig sagan "Petter och hans fyra getter" genom att när vi håller upp en bild på någon av hans getter kan barnen svara vad geten heter. Till exempel att en get heter Gul och får vara julbock varje jul, han har en massa paket på hela ryggen.

 Vi har sett att barnens ordförråd har ökat då det lärt sig vad på, stäva och get betyder som exempel. Vi har sett att när vi använder bilder och handdockor är barnens intresse lätt att fånga. De kan också vara med och återberätta sagan med hjälp av bilderna och figurerna.  

Ramsan med Tomte Röd och Tomte Grå tyckte barnen mycket om och de fångades av det som händer i ramsan när Tomte Röd och Tomte Grå kom fram från bakom ryggen. Vi kan se att barnen lärt sig nya ord och lärt sig sagorna genom att de kan återberätta dem och vet vad orden betyder.


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback